latinica  ћирилица
12/09/2017 |  10:55 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Radnici ŽRS ne odustaju od svojih zahtjeva

Radnici Željeznica Republike Srpske koji su juče stupili u štrajk glađu najavili su da će im se u ovom štrajku pridružiti još radnika.
Štrajk željezničara (arhiv) - Foto: RTRS
Štrajk željezničara (arhiv)Foto: RTRS

Radnici su noć proveli u prostoru Željezničke stanice Banjaluka, gdje su uspjeli ući nakon što su vrata ovog objekta otključana zbog putnika.

"Iako smo upravi zvanično uputili zahtjev i obavijestili ih da smo u štrajku i zbog čega da nam obezbjede prostorije što su dužni po zakonu na to su se oglušili i tvrde da je štrajk nezakonit. Tražim da se kaže koji je to član zakona prekršen", rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u Željeznicama Republike Srpske.

Istakao je da je danas radnicima ovog preduzeća plaćena jedna naknada za topli obrok, a da iz ove godine potražuju još dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz. Osim toga, traže i da se pitanje ovjere knjižica riješi da duži period, jer su do sada radnici mogli ovjeravati knjižice na 15 dana, a poslije toga moraju plaćaju preglede.

"Radnici od generalnog direktora i resornog ministra traže informacije u vezi sa gubitcima u ovom preduzeću i razlozima zbog kojih su smanjene plate radnicima. Unazad pet šest godina nama je oteto preko 20 miliona radničkih primanja", rekao je Marin.

Uprava Željeznica Republike Srpske, u saopštenju objavljenom na sajtu ovog preduzeću pozvala je radnike na razumijevanje za poteze koje čine na poboljšanju stanja i aktivnosti koje zajedno sa Vladom Srpske preduzimaju na reorganizaciji i rješavanju svih problema željezničkih radnika uz učešće Svjetske banke, kao i da se vrate svojim redovnim radnim aktivnostima a da se svi problemi rješavaju u skladu sa zakonom u redovnim procedurama.

"Postupci pojedinih radnika koji su se odlučili na ovakav čin izražavanja ličnog nezadovoljstva ne može se smatrati štrajkom, kako u svojim istupima navode, jer isti nije organizovan u skladu sa Zakonom o štrajku. Radnici moraju biti svjesni posljedica ne samo po lično zdravlje, već i po njihov radno-pravni status, zbog postupanja mimo važećih propisa, te Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili za takozvani štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo vezano za ostvarivanje prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu sa važećim zakonskim propisima", stav je Uprave Željeznica.

Izvor: Nezavisne