latinica  ћирилица
12/09/2017 |  13:41 | Autor: RTRS

Banja Dvorovi: Radnici u štrajku, pacijenti vraćeni kućama

Radnici Banje Dvorovi u Bijeljini nastavili su danas štrajk zbog sedam neisplaćenih plata, a banjski pacijenti vraćeni su kućama.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Direktor Banje Petar Vidaković rekao je Srni da je nakon jučerašnje potpune obustave rada kući vraćeno 27 pacijenata.

On kaže da rukovodstvo radi na deblokadi računa Banje koji je Poreska uprava blokirala zbog duga od 800.000 maraka.

"To su dugovi iz prošlosti koji su došli na naplatu i sada smo u velikim problemima. Rate ranijeg reprograma nisu plaćane od avgusta 2016. godine i račun možemo deblokirati ili da platimo dug ili da dogovorimo neki novi reprogram", rekao je Vidaković.

Prema njegovim riječima, sredstva namijenjena za plate radnicima, između 60.000 i 70.000 maraka koja su bila položena na račun Banje, uzela je Poreska uprava.

Vidaković kaže da očekuje priliv novca od fondova, što je još jedna šansa da neke zaostale plate radnicima budu isplaćene.

Radnici Banje Dvorovi u Bijeljini potpuno su obustavili rad zahtijevajući od rukovodstva isplatu tri plate iz ove i četiri plate iz prošle godine.

Predsjednik Sindikata Banje Zoran Ostojić rekao je da su radnici odradili uspješnu sezonu, ispoštovali pacijente i dali šansu novom rukovodstvu, ali da 51 zaposleni ne mogu više da rade bez plata koje su ionako minimalne.

Sindikat i radnici Banje smatraju da problem predstavlja praksa političkog postavljanja direktora i anemičnost lokalne zajednice, a gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ni Gradska uprava, uprkos pozivima novinara, ne oglašavaju se o ovom pitanju.

Izvor: Srna