latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:21 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Vatrogasci upućuju Vladi mjere za poboljšanje rada (VIDEO)

Na području Hercegovine, od prvog juna do trideset prvog avgusta, izgorjelo je više od 23.000 hektara šume i niskog rastinja, saopšteno je na sjednici predstavnika Vatrogasnog saveza Republike Srpske i starješina vatrogasnih jedinica iz Hercegovine. Mjere za poboljšanje rada, koje su danas usaglasili, biće upućene Vladi Republike Srpske.
Trebinje: Sastanak vatrogasaca - Foto: RTRS
Trebinje: Sastanak vatrogasacaFoto: RTRS

Da bi sezonu požara dočekali spremni, saglasni su vatrogasci, potrebna je bolja i pravovremena organizovanost i tehnička opremljenost, a sve bi trebalo da se uradi na lokalnom nivou. Do daljnjeg ostaje neriješen problem izgrađenosti lokalnih i pristupnih puteva.

Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza, rekao je da u sezoni požara dva helikoptera OS BiH moraju biti rezervisana za Republiku Srpsku.

- Međutim, od 2013. godine stoji 7,5 milina KM rezervisanih za remontovanje helikoptera Oružanih snaga, a procedure još nisu završene - kaže Stojaković.

Zbog malog broja letjelica i velikog terena, helikopteri prema prioritetu učestvuju u gašenju. Dešava se da gase i bez koordinacije sa ljudstvom na terenu.

- To je nedopustivo, dešavalo se dejstvovanje helikoptera bez znanja mene kao starješine i znanja lokalnih vlasti - kaže Radomir Radmilović, starješina TVЈ Bileća.

Vatrogasci su istakli da, iako su vatrogasne jedinice u Hercegovini dobile šest novih vozila za gašenje požara u urbanoj zoni, vozni park bi trebalo popuniti novim terenskim vozilima za brzu intervenciju. Opožarene površine su ogromne.

Oblast kažnjavanja lica koja podmeću požare, mora se ugraditi u izmjene Zakona o zaštiti od požara. Od 620 požara u Hercegovini, ovoga ljeta, samo su tri lica procesuirana ili su saslušani.

- Ono što mi tražimo jeste procesuiranje direktnih izvršilaca. Mi vrlo često uočimo lica koja su podmetnula požar i damo podatke stanici policije, ali se tu obično sve završi - kaže Stojaković.

Svi prijedlozi za poboljšanje mjera, preko Vatrogasnog saveza, Republičke uprave Civilne zaštite i Centra za gazdovanje kršem, biće dostavljeni Vladi. Za Trebinje i Ljubinje, lokalne zajednice koje su pretrpjele najveće štete od ovogodišnjih požara, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 250.000 KM.