latinica  ћирилица
12/09/2017 |  16:32 | Autor: RTRS

Gruevski tražio još 20 tjelohranitelja, policija odbila

Makedonska policija odbila je zahtjev lidera najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog da dobije 20 tjelohranitelja.
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com) -
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com)

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski.

Na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada, Spasovski je rekao da, prema procjenama, ne postoje bezbjednosne prijetnje za Gruevskog i njegovu porodicu i da će zato bivši premijer ostati ne dosadašnjih šest tjelohranitelja.

"Napravljene su analize i procjene i s obzirom na to da njegovo obezbjeđenje nije prijavilo do sada nikakve prijetnje Gruevskom i njegovoj porodici, ocijenili smo da taj zahtjev ne treba da se prihvati", rekao je Spasovski.

Gruevski je u julu tražio da umjesto šest tjelohranitelja, koji se brinu o njemu kao bivšem premijeru, dobije dodatnih 20, jer dobija prijetnje po život.

U zahtjevu je Gruevski naveo da je bio premijer skoro 10 godina u burnom periodu, da je sada poslanik u parlamentu i predsjednik najveće opozicione stranke, kao i da dodatne tjelohranitelje traži na neodređeno vrijeme "sve dok su u opasnosti njegov život i lični integritet".

Prema agenciji Makfaks, Gruevski je dok je bio na vlasti od 2006. do 2016. imao 78 telohranitelja, a poslije promjene vlasti i dolaska Spasovskog za ministra policije, ima šest koliko mu, kao bivšem premijeru, sljeduje po zakonu.

Izvor: Beta