latinica  ћирилица
12/09/2017 |  18:42 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Pritisci RAK-a na Ministarstvo komunikacija i transporta BiH? (VIDEO)

Šest dana nakon što smo objavili izjavu načelnice Odjeljenja za komunikacije u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH Milanke Sudžum, koja je potvrdila da u odlukama Savjeta ministara nema uporišta za kaznu koju je RAK izrekla RTRS-u, stiže reagovanje iz Ministarstva. Prvo- da ne stoje iza stavova svoje službenice, a potom da su zapravo sporna pojedina tumačenja njenih izjava. Sudžumova je za RTRS potvrdila da stoji iza svojih izjava, koje je davala uz saglasnost ministra Ismira Јuska.
Saopštenje Ministarstva transporta i komunikacija BiH - Foto: RTRS
Saopštenje Ministarstva transporta i komunikacija BiHFoto: RTRS

Saopštenje iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH u kojem se daje podrška Regulatornoj agenciji za komunikacije, a u naslovu navodi da stavovi njihove službenice nisu stavovi Ministarstva, poslato je jutros na adrese medija.

"Zaključci koji se izvode iz stava službenice Ministarstva povodom tumačenja odluka ili sankcija RAK-a ne predstavljaju stavove Ministarstva, te se Ministarstvo u cijelosti ograđuje od njih", navedeno je u saopštenju.

Od kojih se tačno navoda Ministarstvo ograđuje, i to šesti dan nakon objavljivanja izjave Milanke Sudžum, nije objašnjeno. Nakon poruke koju smo uputili ministru Ismiru Јusku, stiglo je pojašnjenje, u kojem se nijednom riječju ne spominje ograđivanje od bilo čijih izjava.

Ministar poručuje da ima korektnu saradnju sa svim javnim servisima i njihovim menadžmentima, ali i RAK-om i da ne želi da bilo čiji istupi te odnose dovode u pitanje.

- Ministarstvo podržava rad svih institucija u okvirima njihovih zakonskih nadležnosti. U konkretnom slučaju, Ministarstvo ne može biti arbitar između RAK-a i RTRS-a. Naš cilj je da i u budućnosti nastavimo sa saradnjom, a sve u cilju da zajednički unaprijedimo oblasti koje su vezane za rad javnih servisa - naveo je u pisanom odgovoru za RTRS.

Nakon ovog stava ministra Јuska, iz njegovog kabineta su nam potvrdili da izjave Milanke Sudžum zapravo nisu osporene i da se saopštenje odnosilo isključivo na tumačenja njenih izjava. Sudžumova i danas ponavlja da stoji iza svega što je pred našom kamerom izjavila prije šest dana, a to je da u odlukama Ministarstva i Savjeta ministara BiH ne postoji uporište za kaznu koju je RAK izrekao RTRS-u zbog nepriključivanja komercijalne televizije na Multiples A, bez naknade..

Sudžumova je tada na pitanje naše novinarke "RTRS, ako sam vas dobro shvatila, nije obavezan da ustupa tu opremu?", odgovorila: "Mi nismo to propisali, Ministarstvo, niti Savjet ministara. Mi smo ostavili da javni RTV servisi mogu izdavati, da kažem prostim rječnikom rentati, jer izdajete svoju opremu, svoju mrežu i naplaćujete nešto za to".

I tu je izjavu, tvrdi, dala u dogovoru sa ministrom Јuskom. Za sve daljnje poteze, sačekaće njegov povratak sa službenog puta, kada bi trebalo da bude jasno ko je i zbog čega iz kabineta Ministarstva pokušao da se ogradi od njenih izjava.