latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:02 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Željko Јelić iz Šamca u prestižnom timu svjetskih naučnika

U timu naučnika koji su u prestižnom strukovnom časopisu "Nejčr komjunikejšns" objavili eksperimentalne rezultate o kretanju kvanta magnetskog fluksa kroz superprovodnik nikad do sada zabilježenim brzinama, bio je student na završnoj godini združenog doktorata Univerziteta u Antverpenu i Liježu, u Belgiji, Željko Јelić.
Željko Јelić - Foto: SRNA
Željko ЈelićFoto: SRNA

Neki od medijskih portala su ovu novost prenijeli kao otkriće najbržih objekata na planeti Zemlji.

Јelić /28/ je završio osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smjeru Nanoelektronika, optoelektronika i laserska tehnika, departmana za Fizičku elektroniku. U toku tih studija bio je jedan od stipendista svoje opštine Šamac, dok ga trenutno na doktorskim studijama sponzorišu matični univerziteti u Antverpenu i Liježu.

Trenutno je na završnoj godini združenog doktorata koji sprovodi u okviru grupe za proučavanje fizike kondenzovanog stanja /Antverpen/ i grupe za eksperimentalno izučavanje fizike nanostrukturisanih materijala /Lijež/. Disertacija mu se bazira na izučavanju dinamičkih egzotičnih struktura koje se javljaju kada se superprovodni materijali nađu u posebnim uslovima.

Izvor: SRNA