latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:01 ⇒ 14/09/2017 | 10:43 | Autor: RTRS

NSRS usvojila više zakona (VIDEO)

Sjednica Narodne skuštine održana je uprkos pokušaju opozicije da spriječi njen rad. Sjednica je održana u maloj sali, a usvojeno je više zakonskih prijedloga.
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: gdb.rferl.org) -
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: gdb.rferl.org)

Poslanici opozicije nastavak sjednice uslovili su ispunjavanjem tri zahtjeva - uvrštanjem revizorskog izvještaja na dnevni red, dostavljanjem odgovora na sva poslanička pitanja na koja Vlada nije odgovorila i objavljivanjem svih odluka Narodne skupštine u Službenom glasniku, koje nisu objavljene.

Na kompromisna rješenja, poput stavljanja revizorskog izvještaja na dnevni red naredne sjednice i upućivanja urgencija za ispunjavanje preostala dva zahtjeva, nisu željeli da pristanu. Zbog toga je, odlučeno da sjednica bude održana u maloj sali, a poslanicima opozicije izrečena je mjera udaljenja. Tako je spriječen pokušaj izazivanja haosa i eventualnog nasilja, i omogućeno normalno funkcionisanje parlamentarnog sistema, poruka je zvaničnika Srpske.

20.00... Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Srpske kojim je predviđeno uvođenje dvije nove mjere bezbjednosti za lica koja su djelo počinila u stanju neuračunljivosti, a riječ je o obaveznom psihijatrijskom liječenju i čuvanju u zdravstvenoj ustanovi i obaveznom psihijatrijskom liječenju na slobodi.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, oranizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a glavni razlog za njegovo donošenje je usklađivanje sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske i Zakonom o javnim tužilaštvima Srpske.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim je predviđeno brisanje odredbe da se pravnom licu koje posjeduje licencu za detaljna istraživanja može odobriti i izvođenje osnovnih istarživanja.

Narodna skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske i Kodeks ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Srpske.

Usvojeni su i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim tranksakcijama, o hemikalijama, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, dok nije usvojen Prijedlog zakona o rudarstvu.

Parlament Srpske usvojio je Strategiju razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine, Nacrt strategije mentalnog zdravlja u Srpskoj za period 2017-2027. godine.

Usvojen je izvještaj o radu Agencije za osiguranje Republike Srpske za 2016. godinu, izvještaj o stanju u sektoru osiguranja u Srpskoj za prošlu godinu, te izvještaj o finansijskom poslovanju Agencije za prošlu godinu.

Poslanici su usvojili izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period od 2011-2020. godine u 2016.godini.

Primljen je k znanju izvještaj o poslovanju Radio-televizije Republike Srpske za 2016. godinu, plan rada za 2017. godinu i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja RTRS-a za 2016. godinu.

Narodna skupština prihvatila je ostvaku glavnog revizora Republike Srpske i njegovog zamjenika Duška Šnjegote i Darka Pejića na lični zahtjev.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, zaključio je rad 21. redovne sjednice.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da će opozicija u skladu sa Ustavom i zakonima pokušati da u nadležnim institucijama ospori akte koje je večeras usvojio parlament na, kako tvrdi, "nelegalnoj sjednici".

19.12... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske za 2016. godinu, plan rada za 2017. godinu i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja naše medijske kuće za prošlu godinu.

Obrazlažući izvještaje u Narodnoj skupštini Srpske, generalni direktor RTRS-a Draško Milinović rekao je da je RTRS prošle godine, osim brojnih izazova, uspješno realizovao sve planirane aktivnosti i projekte.

Na prijedlog Komisije Narodne skupštine za izbor i imenovanja predloženo je da se dužnosti glavnog revizora na lični zahtjev razrješi Duško Šnjegota i njegov zamjenik Darko Pejić.

19.05... Ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja u Republici Srpskoj u prošloj godini dostigla je nivo od 198,1 milona KM i veća je za 8,4 odsto nego u 2015. godini, navodi se u izvještaju o stanju sektora osiguranja u Srpskoj za 2016. godinu koji je razmotrila Narodna skupština.

U izvještaju je navedeno da je sektor osiguranja bio stabilan i adekvatno kapitalizovan, dok je profitabilnost bila na zadovoljavajućem novou.

Razmotren je i izvještaj o radu Agencije za osiguranje Republike Srpske za 2016. godinu u kojem se navodi da je Agencija kao mjeru nadzora uvela vanrednu upravu u "Krajina osiguranju" iz Banjaluke.

Nakon prestanka postojanja razloga zbog kojih je bila uvedena vanredna uprava, Agencija je donijela rješenje o prestanku vanredne uprave u ovom društvu.

Razmotren je i izvještaj o finansijskom poslovanju Agencije za prošlu godinu u kojem se navodi da su ostvareni ukupni prihodi od 2.402.976 KM, što je za devet odsto više u odnosu na sredstva utvrđena finansijskim planom Agencije.

19.00... Narodna skupština razmotrila je Prijedog strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine. Ovaj dokument je važan dio ekonomske modernizacije i razvoja Republike Srpske.

Strategija treba da stvori uslove za održivi razvoj tržišta Srpske, te povećanje izvoza i da reguliše aktivnosti trgovinske djelatnosti na odgovarajući način, navodi se u prijedlogu ovog dokumenta.

Narodna skupština razmotrila je i Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2017-2027. godina.

18.40... NSRS je razmotrila Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je ovim zakonom definisano da Vlada Republike Srpske osniva savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja radi unapređenja kvaliteta u ovoj oblasti.

Nacrtom zakona uređuje se djelatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja, status učenika, nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika, rukovođenje i upravljanje školom, te vrednovanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada.

17.50... Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o hemikalijama kojim se uređuje klasifikacija, pakovanje i obilježavanje hemikalija, bezbjednosno-tehnički list, te obavljanje djelatnosti sa hemikalijama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da, iako ovaj zakon donosi određena rasterećenja za privredu i omogućava slobodan promet hemikalija, naglašava se njihova odgovornost za adekvatno upravljanje hemikalijama.

17.30... Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transkcijama, kojim se uređuju rokovi izmirenja i pravne posljedice kašnjenja njihovog ispunjenja radi poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata Srpske.

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi poboljšanja likvidnosti ekonomskog sistema Srpske, te ubrzanja protoka novčanih sredstava, što smanjuje potrebnu količinu novca u opticaju.

- Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i prvne posljedice u slučaju kašnjenja njihovog ispunjenja, a radi uspostavljanja likvidnosti privrede - istakao je Tegeltija.

Nacrt zakona propisuje da se ugovorom između privrednih subjekata ili između privrednog i subjekta javnog prava ne može ugovoriti rok ispunjenja novčane obaveze duži od 60 dana. Ako rok nije ugovoren, dužnik je obavezan ispuniti novčanu obavezu u roku od 30 dana bez obaveze povjerioca da ga pozove na ispunjenje, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

17.17.. Narodna skupština razmotrila je prijedlog kodeksa ponašanja narodnih poslanika u parlamentu Srpske, kojim se utvrđuju etička pravila i standardi ponašanja u ostvarivanju njihovih prava i vršenju dužnosti.

"Cilj kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu Republike Srpske", navodi se u ovom dokumentu.

Prilikom obavljanja svojih dužnosti, narodni poslanik poštovaće ovlšćenja nosilaca drugih političkih ili javnih funkcija, državnih službenika i zaposlenih. Prema ovom dokumentu, narodni poslanik neće preduzimati bilo kakve radnje kojim bi bio doveden u pitanje dignitet Narodne skupštine i narodnog poslanika.

17:16.. Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu, kojim se vrši njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu.

"Ovim prijedlogom zakona propisani su uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike, zbog čega je neophodno uskladiti ovaj zakon sa Zakonom o radu", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

17.00 ... Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, kojim se briše odredba, prema kojoj se pravnom licu koje posjeduje licencu za detaljna istraživanja može odobriti i izvođenje osnovnih.

Pravno lice koje posjeduje licencu obavezno je da u propisanom roku obavijesti nadležno ministarstvo o svakoj promjeni uslova utvrđenih u postupku izdavanja licence, a kontrolu ispunjenosti vrši Ministarstvo i inspektorat, navedeno je u obrazloženju prijedloga zakona.

U slučaju da se prilikom kontrole utvrdi da pravno lice ne ispunjava propisane uslove ili da poslove obavlja suprotno pravilima struke i profesije, ministarstvo rješenjem stavlja van snage licencu u roku od sedam dana od dana utvrđivanja neispravnosti.

16.30... Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se uređuje sistem zaštite stanovništva i mjere koje se sprovode radi sprečavanja i suzbijanja, te eliminacije zaraznih bolesti. Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u parlamentu, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić rekao je da su osovni razlozi za njegovo donošenje unapređivanje sistema zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

Bogdanić je rekao da donošenje ovog zakona podrazumijeva i donošenje dodatnih mjera koje se obavezno sprovode radi sprečavanja i suzbijanja, te eliminacije zaraznih bolesti, kao i jasnije definisanih prava i obaveza nadležnih organa, zdravstvenih ustanova i preduzetnika.

Tokom skupštinske rasprave o ovom prijedlogu zakona, potpredsjednik NSRS Nenad Stevndić rekao je da je u prijedlogu zakona posebno dobro koncipiran dio koji se odnosi na odgovornosti. On je rekao da je bilo krajnje vrijeme da se ova oblast bolje uredi u odnosu na važeći zakon.

Samostalni poslanik Zlatko Maksimović smatra da je predloženi zakon dobar i da će unaprijediti zdravstvenu zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti

16.05... Prijedlog zakona o rudarstvu predviđa uspostavljanje okvira za bezbjednije obavljanje poslova u ovoj oblasti, rekao je danas pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Esad Salčin.

Obrazlažući ovaj zakonski prijedlog, Salčin je rekao da se predloženim zakonskim rješenjima jasnije definišu uslovi i način eksploatacije mineralnih sirovina i izvođenje drugih rudarskih radova, kao i uslovi za sticanje ovlašćenja za obavljanje poslova iz oblasti rudarstva.

- Razlog za donošenje ovog zakona nalazi se u činjenici da važeći Zakon o rudarstvu sadrži odredbe za koje je u dosadašnjoj primjeni utvrđeno da su neprecizne i nepotpune, što daje mogućnost različite primjene u praksi - rekao je Salčin.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, poslanik SP-a Dobrila Drinić Malić rekla je da će Klub poslanika SP-a na ovaj prijedlog zakona uložiti nekoliko amandmana koji se tiču unapređenja bezbjednosti pri ekpsloataciji, kao i eksploatacionih naknada.

Poslanik SNSD-a Srđan Milović rekao je da tekst ovog zakona bolji od prethodnog.

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su ovu tačku dnevnog reda.

15.50... Narodna skupština razmotrila je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je u zvršnoj riječi da je korupcija izazov za svako društvo, pa i za Srpsku i napomenuo da je Vlada usvojila set antikorupcionih zakona.

- Planiran je izvještaj o realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije, kao i tekst nove strategije za borbu protiv ove negativne pojave - istakao je Kasipović.

15.30... Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, po hitnom postupku, predviđeno je uvođenje dvije nove mjere bezbjednosti za lica koja su djelo počinila u neuračunljivom - obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi i obavezno psihijatrijsko liječenje na slobodi.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, obrazlažući ovaj prijedlog zakona, rekao je da se ovim pravnim aktom propisuje postupak za izricanje mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja.

On je rekao da su u ovom zakonu izvršene i određene korekcije radi usklađivanja Zakona o krivičnom postupku sa Porodičnim zakonom Republike Srpske, Zakonom o javnim tužilaštvima Republike Srpske, kao i određene korekcije radi efikasnosti i ekonomičnosti postupka po žalbi.

- Budući da je nastala potreba da se odredbe Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske usklade sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske i propiše postupak za izricanje mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja, neophodno je ovaj zakon donijeti po hitnom postupku da ne bi nastale štetne posljedice zbog nepostojanja adekvatnog pravnog okvira koji uređuje predmetnu materiju - pojasnio je Kasipović.

O ovoj tački dnevnog reda nije bilo poslaničke rasprave.

15.25... Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla je da je Vlada Srbije danas uplatila 5,5 miliona evra koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Cvijanovićeva je rekla da je neophodna temeljna reforma Instituta za nestala lica BiH.

- Da bi ovaj institut funkcionisao kako treba, potrebna je temeljna reforma i to ne samo sa aspekta njegovih suosnivača Savjeta ministara i Međunarodne komisije za nestala lica, već u tome ulogu treba da imaju institucije Srpske - rekla je ona odgovarajući na poslanička pitanja.

Poslanici opozicionih partija, pokušavali su danas, pa odustali od nasilnog ulaska u salu, u čemu ih je spriječilo obezbjeđenje. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je novinarima da je propao pokušaj nasilja.

- Oni koji hoće da rade imaju uslove za to. Oni koji neće, nisu uspjeli da izazovu incident - rekao je Stevandić.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je danas u Banjaluci da će opozicija pokrenuti inicijativu za smjenu predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i generalnog sekretara ove institucije Marka Aćića, jer su, kako tvrdi, u funkciji podsticanja nezakonitosti.

Izvor: RTRS, SRNA