latinica  ћирилица
13/09/2017 |  20:06 ⇒ 14/09/2017 | 08:25 | Autor: RTRS

Milinović u NSRS: RTRS uspješno realizovao sve planirane aktivnosti i projekte

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske za 2016. godinu, plan rada za 2017. godinu i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja RTRS-a.
Draško Milinović, generalni direktor RTRS - Foto: RTRS
Draško Milinović, generalni direktor RTRSFoto: RTRS

Obrazlažući izvještaje u Narodnoj skupštini Srpske, generalni direktor RTRS-a Draško Milinović rekao je da je RTRS prošle godine, osim brojnih izazova, uspješno realizovao sve planirane aktivnosti i projekte.

- Ponosni smo na završetak tehničko-tehnološkog opremanja RTV doma u Banjaluci, gdje RTRS danas ima najsavremeniji produkcijski studio u regonu i tehnički spreman za emitovanje tri televizijska programa istovremeno - istakao je Milinović.

Milinović kaže da je ovaj projekat realizovan uz pomoć Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva kroz kapitalne investicije, dodajući da je u planu za 2017. godinu nastavak tehničko-tehnološkog opremanja kako bi se RTRS svrstao rame uz rame sa javnim servisima u regionu.

- Osnovni problemi koji su opteretili funkcionisanje RTRS-a u prošloj godini odnose se na komplikovanu, a i dalje neriješenu situaciju u vezi sa osnovnim izvorom finansiranja - RTV takse - napomenuo je Milinović.

Generalni direktor RTRS-a je rekao da jedan od tri telekom operatera u BiH - HT Eronet u septembru 2016. godine prekinuo naplatu RTV takse, što je dodatno zakomplikovalo situaciju, ističući da je RTRS radio na unapređenju vlastite službe naplate takse koja "iz godine u godinu raste".

Milinović je rekao da prošle godine na području Federacije BiH obaveznim plaćanjem RTV takse nije bilo obuhvaćeno 546.000 pretplatnika, ističući da je RTRS po tom osnovu oštećen za najmanje 12 miliona KM.

Govoreći o procesu digitalizacije, Milinović je naveo da je ovaj proces dobrim dijelom vraćen u nadležnost javnih servisa, ističući da se digitalnom opremom, koja je u vlasništvu RTRS-a, za teritoriju Srpske upravlja iz Banjaluke.

- U Republici Srpskoj i na nivou BiH još ne postoji zakonski okvir koji reguliše oblast digitalnog emitovanja i komunikacija, a i pored toga danas imamo situaciju da Regulatorna agencija za komunikacije BiH vrši konstantan pritisak na RTRS u samom procesu digitalizacije, što je nedopustivo - istakao je Milinović, rekavši da je nedopustivo da bilo ko određuje i upravlja imovinom RTRS-a, odnosno Republike Srpske.

Izvor: SRNA