latinica  ћирилица
14/09/2017 |  11:08 | Autor: RTRS

Tači: Srbija će priznati Kosovo, neka sami odluče kad

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vrijeme za novu, odlučujuću fazu tog dijaloga.

Prema njegovim riječima, normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za region i sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju.

Tači je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština, te da su za to zainteresovane i međunarodna zajednica i zemlje regiona. "Želim da vjerujem da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije, ili će to biti konačna faza, što znači izvjesnu integraciju Kosova u UN i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači.

Komentarišući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogle uključiti i SAD, Tači kaže da će EU i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zadržati glavnu uglogu u tom procesu.

"Ali, naravno, htijeo sam kao i uvijek da SAD imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači povjerenje i gerancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspješan", rekao je Tači i najavio češće susrete sa predsjednikom Srbije.

Tači, koji je boravio u Vašingtonu, nije isključio ni mogućnost susreta sa Aleksandrom Vučićem u Njujorku već tokom predstojećeg zasjedanja Generalne skupštine UN. Važno je, kaže, da SAD budu više uključene u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav o tom pitanju.

Upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Tači kaže: "Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, je je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosova ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u 'statusu kvo', moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo".

Izvor: Tanjug