latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:43 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Konvoj sa islamistima stigao na istok Sirije

Autobusi sa evakuisanim pripadnicima Islamske države i članovima njihovih porodica stigli su na teritoriju pod kontrolom militanata u istočniom dijelu Sirije, prenio je Bi-Bi-Si.
Konvoj sa islamistima (foto:advance.hr) -
Konvoj sa islamistima (foto:advance.hr)

Sirijske vlasti dozvolile su prolazak konvoja preko čitave zemlje u okviru dogovora prema kojem su militanti napustili enklavu na granici Sirije i Libana.

Konvoj je danima bio blokiran u pustinji, nakon što je koalicija pod vođstvom SAD saopštila da neće dozvoliti prolazak vozila prema Deir ez Zoru.

Aktivisti su izjavili da su autobusi nastavili put kasno sinoć.

Koalicioni dronovi prestali su da nadlijeću konvoj nakon što su izvršili napade, gađajući mostove i militante koji su pokušali da pobjegnu.

Koalicija je objavila da je obustavila nadgledanje na zahtjev ruskih zvaničnika, kako bi se omogućio prolazak sirijskih državnih trupa i ruskih snaga pored konvoja u pravcu Deir ez Zora u okviru ofanzive protiv islamista.

Oko 300 militanata i 300 civila napustilo je enklavu Islamske države 28. avgusta, a istovremeno su prekinuti napadi libanske i sirijske armije, kao i pripadnika libanskog pokreta Hezbolah.

Izvor: SRNA