latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:25 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Savić: Nova zapošljavanja za ostanak mladih

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je u Loparama u posljednjih godinu dana projektima pokretanja privrede zaposleno 100 radnika i izrazio očekivanje da će i u narednoj godini biti otvoreno još 100 novih radnih mjesta.
Lopare: Fabrika za preradu drveta - Foto: SRNA
Lopare: Fabrika za preradu drvetaFoto: SRNA

Savić je danas posjetio pogon Fabrike za preradu drveta u kojoj je, nakon što je 2004. prestala sa radom, proizvodnja ove godine ponovo oživjela.

"Ovo je veliki uspjeh i pomak za opštinu Lopare, jer stanovništvo svakim danom dobija priliku za novi posao", izjavio je Savić novinarima.

Prema njegovim riječima, najznačanije je što će ovaj projekat opredijeliti mlade ljude da ostanu na prostoru opštine Lopare.

Kinesko-srpska firma "Wood world" preuzela je bivšu fabriku za preradu drveta i prije dva mjeseca pokrenula pogone.

Јedan od suvlasnika ove firme Dragan Kulić rekao je da su pokrenuli vitalne dijelove fabrike i u prvi mah zaposlili 30 radnika.

"Pokrenuli smo sušare, brentu, radimo poluproizvod, radimo parene suve elemente, faza prije finalnog proizvoda i polako se sad okrećemo ka proizvodnji namještaja", rekao je Kulić.

Kulić je najavio da će do kraja godine biti zaposleno još 50 radnika.

"Kada sljedeće godine budemo proizvodili namještaj, imaćemo ukupno 150 radnika zaposlenih u krugu fabrike koja se prostire na 37.000 kvadratnih metara i ima 240 mašina za njegovu proizvodnju", rekao je Kulić.

On je naveo da je većinski vlasnik firme Kinez, a da će domaći proizvodi biti plasirani na kinesko tržište.

"Prije svega mislim na ove poluproizvode koje sad trenutno proizvodimo. Kinesko tržište je najveće u svijetu i, kada je riječ o proizvodima od bukve, trenutno je najbolje", rekao je Kulić.

On je zahvalio rukovodstvu opštine Lopare za dosadašnju pomoć koja je, kako kaže, u posljednjih nekoliko godina uložila maksimum napora kako bi fabrika zaživjela.

Izvor: SRNA