latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:29 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Za objekte u Poslovnoj zoni "Ramići-Banjaluka" 1,9 miliona KM

U Poslovnoj zoni "Ramići-Banjaluka" na javnoj licitaciji prodate su tri građevinske parcele sa četiri objekta i pripadajućim zemljištem za ukupno 1.907.739 KM, što je za oko 300.000 KM više od početne prodajne cijene.
Banjaluka: Poslovna zona Ramići - Foto: SRNA
Banjaluka: Poslovna zona RamićiFoto: SRNA

Iz Gradske uprave je saopšteno da je banjalučkom preduzeću "Јaćimović" prodat "objekat pogona savijanja profila" sa zemljištem ukupne površine 7.013 metara kvadratnih za 1.000.999 KM.

Elektro-mašinsku radionicu na zemljištu površine 2.469 metara kvadratnih za 514.740 KM kupilo je preduzeće "ETMaks" Banjaluka, dok je građevinska parcela površine 5.489 metara kvadratnih sa garažom i skladištem prodata preduzeću "21. maj" Banjaluka za 392.000 KM.

Gradska uprava je radi iskazanog interesa privrednih subjekata za kupovinom već izgrađenih poslovnih objekata i zemljišta, putem javnog oglasa ponudila na prodaju ukupno četiri građevinske parcele sa šest objekata u Poslovnoj zoni.

Za objekte restorana i komercijalne službe na parceli površine 4.749 metara kvadratnih, koji su takođe ponuđeni na prodaju, nije bilo prijavljenih učesnika.

Na javni oglas o prodaji ovih nepokretnosti u Poslovnoj zoni pravo učestvovanja imali su domaći i strani privredni subjekti koji obavljaju proizvodnu djelatnost /pretežno čista industrija/, djelatnost u vezi sa novim tehnologijama, razvojno-istraživačkom i uslužnom djelatnošću.

Usmenom javnom nadmetanju pristupilo je ukupno osam ponuđača koji su se prijavili na javni oglas i ispunili uslove za učešće u postupku licitacije.

U nadležnom Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje ističu da je odluka gradske administracije o prodaji nepokretnosti u Poslovnoj zoni donesena radi stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, te pružanja mogućnosti za povećanjem broja zaposlenih u Banjaluci, a sve u skladu sa Studijom ekonomske opravdanosti za uspostavljanje Poslovne zone "Ramići-Banjaluka".

"Takođe, prodajom objekata u okviru Poslovne zone grad je ostvario značajne prihode, koji će omogućiti dalji razvoj povoljnog poslovnog okruženja na području Banjaluke", rekli su u nadležnom odjeljenju.

Iz Gradske uprave ističu da Grad nastavlja da ulaže u razvoj zone u Ramićima s ciljem da Banjaluka dobije što više proizvodnih subjekata i time više novih radnih mjesta u realnom sektoru. Tako su krajem avgusta počeli radovi na završetku izgradnje komunalne infrastrukture u ovoj zoni, vrijednosti 925.776 KM, od čega grad obezbjeđuje 416.599 KM, a USAID kroz projekat "RAST" 509.177 KM.

Trenutno je u Poslovnoj zoni završena je licitacija 11 građevinskih parcela i unutar zone radi deset investitora, s tim što je jedan investitor kupio dvije građevinske parcele.

Izvor: SRNA