latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:58 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Stolovi i stolice iz Lopara na kineskom tržištu (VIDEO)

Nakon trinaestogodišnje pauze, prije dva i po mjeseca pokrenuta je proizvodnja u Fabrici stolova i stolica u Loparama, koja je 2004. godine okončala u stečaju. Većinski vlasnik iz Kine i suvlasnici iz Beograda i Bijeljine trenutno rade poluproizvod od drveta za kinesko tržište. Zaposlili su 30 radnika. U ovoj godini obezbjeđeno je oko 100 radnih mjesta u privredi u Loparama, a u narednoj godini očekuje se još toliko.
Fabrika stolova i stolica u Loparama - Foto: RTRS
Fabrika stolova i stolica u LoparamaFoto: RTRS

Mašine u fabrici koja je zarastala u korov ponovo u pogonu. Nekadašnji radnici Fabrike stolova i stolica, koji su nakon zatvaranja fabrike godinama radili na crno, nadaju se da će u ovim pogonima dočekati penziju, a novozaposleni, koji su se prekvalifikovali, da će ovdje provesti radni vijek.

- Pokretanje proizvodnje mnogo znači za zaposlene, pogotovo za nas koji smo pred penzijom, kako bismo stekli godine staža - kaže radnik Milorad Kojić.

Od prerađene majevičke bukve, u Kini se proizvode igračke i štapići za hranu. Mjesečno se izveze hiljadu kubika poluproizvoda, a planirano je da se proizvodnja podigne na viši nivo.

- Pokrenuli smo vitalne dijelove- parionu, sušare, rentu, a polako se okrećemo ka finalnoj proizvodnji namještaja, čije je pokretanje realno očekivati tokom iduće godine - kaže Dragan Kulić, suvlasnik preduzeća Vud Vorld.

Tržište je osigurano, a sirovina na dohvat ruke.

- Sve što sada imamo i možemo proizvesti, unaprijed je rasprodato za razna tržišta, prvenstveno Daleki Istok, odnosno Kinu, a imamo kupce i iz Njemačke i Austrije, što nam omogućava da iskoristimo sve svoje kapacitete - kaže Borislav Preradović, drugi suvlasnik ovog preduzeća.

Razvoj fabrike perspektiva je i za stanovnike Lopara, a istovremeno osigurava veći priliv sredstava u skromnom opštinskom budžetu

- Razvoj ovr i sličnih fabrika je sigurno nešto što će ljude opredijeliti da ostanu ovdje, da ne traže mogućnosti odlaska na Zapad - ističe načelnik opštine Rado Savić.

Novi vlasnici planiraju do kraja godine da povećaju proizvodnju za 30-40 odsto i zaposle još 50-ak radnika. Sirovinu trenutno nabavaljaju iz privatnih šuma, a za iduću godinu planiraju potpisati ugovor sa Šumskim gazdinstvom Majevice, koje bi moglo da podmiri 40 odsto potreba fabrike.