latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:01 | Autor: RTRS

Јunker otkrio: Srbija ulazi u EU 2025!

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker uputio je pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta EU o strategiji širenja EU.
Srbija i EU - Foto: TANЈUG
Srbija i EUFoto: TANЈUG

Portal Јuropijen vestern Balkans navodi da je u tom pismu Јunker najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspješno pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

Portal navodi da se u Јunkerovom pismu upućenom juče, u jednom od deset prioriteta u okviru "plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU", pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspješno pristupanje trebalo izraditi.

Kako je navedeno "poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona".

Osim govora "O stanju Unije", Јunker je zajedno sa prvim potpredsjednikom Fransom Timermansom poslao i Pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta koje detaljno sadrži aktivnosti koje Komisija namjerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja 2018. godine.

Svake godine u septembru, predsjednik EK govori "O stanju Unije" pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savjetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsjednik šalje Pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta EU, a što je posebno predviđeno Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije iz 2010. godine.

Izvor: Tanjug