latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:52 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Do kraja godine u Mahovljanima i švedske aviokompanije (VIDEO)

Do kraja godine na aerodrom Mahovljani, pored aviona iz Srbije, slijetaće i avioni švedskih aviokompanija. Avionska linija Geteborg-Banjaluka-Podgorica biće pokrenuta 22. decembra ove godine, najavili su ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić i direktor Aerodroma Republike Srpske Miroslav Јanjić.
Trninić i Јanjić (arhiv) - Foto: SRNA
Trninić i Јanjić (arhiv)Foto: SRNA

Za sada nedovoljno iskorišćena oprema za prihvat putnika i prtljaga na aerodromu od 22. decembra biće uposlena jednom sedmično za let iz Geteborga, a ako bude interesa putnika i češće.

- Vidjećemo kako će se to odvijati, nadamo se dobro. U planu je da se to poveća na dva puta sedmično u putničkom saobraćaju - kaže Trninić.

Prevoz na liniji Geteborg-Banjaluka-Podgorica obavljaće švedski tur operater. U Aerodromima Srpske opredjeljenja su da se sa linijskog saobraćaja koji za sada, sa prevezenih 21.500 putnika godišnje, nije u potpunosti opravdao očekivanja, pređe i na niskobudžetne letove.

- U trenutku kada vidimo da to ne ide, da je presjek vremena, ekonomska situacija i sveobuhvatan ambijent takve naravi da ne ispunjava očekivanja idemo u drugu realnost i gradaciju niže, a to se zove louv kost saobraćaj i idemo da vidimo šta možemo da napravimo sa njim - kaže Јanjić.

Resorni ministar kaže da je zbog propusta srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH došlo do prekida kargo saobraćaja sa aerodroma Banjaluka i prebacivanja na aerodrom Tuzla. Da bi se ponovo uključili u trku, na aerodromu su u toku radovi na izgradnji savremenog kargo terminala.

- Sve je usmjereno ka ispunjavanju uslova za kargo saobraćaj, počevši od rengena za paletno pregledanje, preko magacinskih prostora, do viljuškara platforme za podizanje i utovar tereta u kargo avione - kaže Trninić.

Nadležni kažu da je u toku izrada i studije izvodljivosti izgradnje aerodroma u Trebinju koji bi bio prilagođen potrebama tog kraja i ravnomjernog razvoja aviosaobraćaja na teritoriji cijele Republike Srpske.