latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:58 | Autor: RTRS

Đurić: Moskva prepreka ulasku Kosova u međunarodne organizacije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Moskvi da je uspješna borba Srbije protiv članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama nezamisliva bez podrške Rusije.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Na sastanku sa zamjenikom predsjednika ruske Dume zaduženim za međunarodnu saradnju Petrom Tolstojem, Đurić je zahvalio na podršci Rusije unutrašnjem dijalogu o Kosmetu pokrenutim na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem okupljanja svih društvenih snaga radi jačanja kapaciteta države da se bori za svoje nacionalne interese.

Đurić je istakao da će Srbija nastaviti da čuva svoju vojnu neutralnost i da će njegujući tradicionalno i iskreno prijateljstvo produbljivati sve vidove saradnje sa Rusijom zbog čega je suočena sa velikim pritiscima država koje Moskvu ne doživljavaju kao partnera, saopšteno je iz Kancelarije.

"Državne institucije Srbije imaju jasan mandat od naroda da čuvaju i unapređuju bratske odnose sa Ruskom Federacijom. Konstanta naših odnosa prema Rusiji nikada i ni u kakvim okolnostima neće se menjati", naglasio je Đurić.

Tolstoj je istakao da je Rusija "uvijek bila rame na koje Srbija može da se osloni" i da će Srbija i u budućnosti imati podršku Moskve u nastojanjima da zaštiti svoj suverenitet na Kosovu i Metohiji.

Zamjenik predsjednika ruske Dume rekao je da će biti nastavljeno produbljivanje međuparlamentarne saradnje s ciljem zaštite teritorijalne cjelovitosti Srbije i stabilnosti na Balkanu.

"Nastavićemo da njegujemo tople odnose Srbije i Rusije, jer oni su za nas veoma važni", poručio je Tolstoj.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi deklaracije za očuvanje srpskog identiteta, kulture, jezika i pisma, za čije sprovođenje će, prema Tolstojevim riječima, Srbija imati punu podršku ruske Dume.

Izvor: SRNA