latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:22 | Autor: RTRS

Evropski parlament podržao što hitnije formiranje ZSO na KiM

Članovi Evropskog parlamenta su na sastanku sa poslanicima Skupštine Srbije podržali zahtjev srpske delegacije za hitno formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, što je jedini dio briselskog sporazuma čija realizacija još nije otpočela.
Srpski Upravljački tim za uspostavljanje ZSO - Foto: TANЈUG
Srpski Upravljački tim za uspostavljanje ZSOFoto: TANЈUG

Istaknuto je snažno opredjeljenje dva partnera da se uputi jasna poruka Savjetu EU i članicama da se do kraja godine otvore pripremljena pregovaračka poglavlja sa Srbijom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na šestom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, održanom u protekla dva dana u Strazburu, pohvaljen je konstruktivan pristup Beograda dijalogu sa Prištinom.

Šef delegacije Skupštine Srbije Vladimir Orlić izrazio je nadu da će u najkraćem roku doći do formiranja ZSO na Kosovu i Metohiji, te napomenuo da su prioriteti Srbije jasni - sveobuhvatne reforme i punopravno članstvo u EU.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je da je Unija spremna za pristupanje Srbije, kao i za nove članice poslije 2019. godine.

Mekalister je naveo da rok za okončanje pregovora ne postoji, te da zavisi od napretka zemlje u razgovorima i dodao da vjeruje da će biti otvorena tri poglavlja do kraja godine, što bi bila nagrada za napore koje je Srbija uložila u ovom procesu.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Edvard Kukan napomenuo je da je neophodno konkretnije podržati perspektivu proširenja za zemlje zapadnog Balkana, posebno zemalja koje najdosljednije sprovode reforme i usklađuju zakonodavstvo sa pravom EU, kao što je Srbija.

Predstavnici Evropske komisije su istakli da, kad je riječ o pregovorima sa Srbijom, do kraja godine očekuju još dvije međuvladine konferencije na kojima će biti otvoreni pregovori po tehnički pripremljenim i usaglašenim poglavljima.

Oni su naveli da je, s obzirom na stalnu težnju Unije i članice za većom stabilnosti u neposrednom susjedstvu, neophodno ponuditi jasnu perspektivu pridruživanja zapadnom Balkanu.

Sljedeći predsjedavajući Savjetom EU, Bugarska, navela je da će proširenje biti jedan od prioriteta njenog predsjedavanja.

U razgovoru sa narodnim poslanicima, članovi Evropskog parlamenta posebno su istakli vidljiv i značajan napredak koji je Srbija ostvarila u pregovorima o pristupanju EU, regionalnoj saradnji, i posljednjoj rundi pregovora i dogovorima postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Zajednički odbor je na kraju sastanka usvojio Deklaraciju i preporuke u kojima su istaknuta postignuća Srbije, izazovi sa kojima se dvije strane suočavaju u procesu pregovora o članstvu i proširenju EU.

Izvor: SRNA