latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:42 | Autor: RTRS

Vulin: Vojska uvijek spremna da sačuva nacionalni prostor

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da su jedinice Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbjednosti, na jugu Srbije, kao i u cijeloj zemlji, uvijek spremne da sačuvaju bezbjednost, srpski nacionalni prostor i način života.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Govoreći o situaciji na jugu Srbije i u Kopnenoj zoni bezbjednosti, s obzirom na ulazak Srpske liste u privremene institucije Kosova i Metohije, Vulin je rekao novinarima u Beogradu da to nema nikakve veze sa političkom situacijom na prostoru Kosmeta ili bilo gdje drugo.

"Naši pripadnici su uvek spremni da u potpunosti kontrolišu našu teritoriju, očuvaju našu bezbednost, naš ustavni poredak i teritorijalni integritet zemlje. Mi nikada ne dozvoljavamo da se političke neprilike ili nestabilnost prenesu na našu teritoriju, bez obzira da li govorimo o granici ili o administrativnoj liniji", dodao je Vulin.

On je istakao da je i u slučaju kada se u susjedstvu Srbije, u Kumanovu, desila oružana pobuna, Vojska Srbije bila u stanju da sačuva mir i stabilnost na svom prostoru.

"Država Srbija je mirna i stabilna i svaki njen građanin je siguran i zaštićen", naglasio je Vulin.

Komentarišući novu albansku provokaciju na Kosmetu i privođenje pripadnika Crvenog krsta Srbije, Vulin je rekao da je riječ o neobjašnjivom napadu na jednu humanitarnu organizaciju.

"To je nedopustivo. To se dešava, ponekad, ali i tada vrlo retko, u ratnim zonama u kojima se napadaju humanitarni radnici. Da se to desi u zoni u kojoj nema rata, nema sukoba, to je nezapamćeno. To mora da izazove reakciju čitave međunarodne zajednice", naveo je Vulin.

On je istakao da Crveni krst Srbije na Kosmetu pomaže i Albancima i Srbima, i Gorancima i Bošnjacima, svakome kome je pomoć potrebna, a da se ALbanci prema njemu ponašaju kao da je to teroristička organizacija.

"To je napad na Srbe, ali još više na Crveni krst. To mora da razume čitav svet. Crveni krst je organizacija koja ne dozvoljava postojanje više organizacija pod tim nazivom na jednoj teritoriji. Crveni krst ne priznaje Kosovo i Metohiju kao suverenu zemlju. I to je razlog zašto je napadnut", dodao je Vulin.

On kaže da dok se ne konstituiše nova Vlada na Kosmetu i dok Srpska lista ne preuzme svoj dio ovlaštenja, snage i uticaja, takve stvari će se dešavati.

Vulin je dodao da sam Crveni krst treba da zaštiti svoje ljude i njihov rad.

Izvor: SRNA