latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:01 | Autor: RTRS

"Vehabijske zajednice u BiH su umrežane - imaju hiljade članova i sljedbenika"

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis govorio je o aktuelnoj temi radikalizacije kao i o prevenciji i borbi protiv terorizma.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Na pitanje Kako bi ocijenio trenutnu situaciju kada je riječ o radikalizacije u BiH, a s obzirom da o tomu u zadnje vrijeme govore i neki inostrani državnici, Krešić kaže - Činjenica je da je tema radikalizacije u BiH svakodnevna i da se o tome govori svakako. U više navrata sam ukazivao na ovaj problem i mi smo ga i prepoznali kroz Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma. Isto tako je činjenica da i naši partneri vode računa o stanju u BiH tako da vrlo često imamo različite informacije o tome. Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulisano u velikom kapacitetu. Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s hiljadama članova i sljedbenika i, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među običnim, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo, težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje se konvertovalo u radikalnu ideologiju.

Odgovarajuči na pitanje da li se zastave ISIL-a vijore u nekim područjima u BiH, Krešić kaže da se moramo se suočiti sa realnošću.

- Godinama su se viorile različite zastave koje nisu niti zastava BiH niti neke od njenih konstitutivnih naroda. Zastave s arapskim natpisima pored magistralnih cesta na Husinu, Ljubačama, Pascima, su bile problem za mještane tih naseljenih mjesta na koje nadležne institucije nisu pravovremeno i valjano reagovale. Neke od njih su uklonjene. Danas informacija o svemu jako brzo obiđe svijet i ne mogu se stvari preko noći zaboravljati, dodao je Krešić.

Izvor: HMS