latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:44 | Autor: RTRS

Stefanović: Odlučan odgovor pokušajima ugrožavanja stabilnosti zemlje

Prioriteti MUP-a Srbije su efikasno suprotstavljanje svim vidovima kriminala, bezbjednost građana i odlučan odgovor svakome ko pokuša da ugrozi stabilnost Srbije, izjavio je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Beograd - Stefanović - predstavljen priručnik - Foto: SRNA
Beograd - Stefanović - predstavljen priručnikFoto: SRNA

Stefanović je na predstavljanju priručnika "Policijsko obavještajni model" i dokumenta "Strateška procjena javne bezbjednosti" u Beogradu, rekao da je MUP Srbije pokrenuo sveobuhvatne reforme.

On je naveo da te reforme treba da osiguraju veću efikasnost policije, bezbjednost zemlje, što je značajno za bolji investicioni ambijent, a donosi više radnih mjesta i bolji život za građane.

Stefanović je istakao da priručnik "Policijsko obavještajni model" uvažava iskustva zemalja Evrope i svijeta, u kojima se uspješno primjenjuje, ali i opisuje originalni, srpski model koji je potpuno prilagođen specifičnostima policijskog sistema u Srbiji.

On je naglasio da savremeni kriminal karakteriše često mijenjanje načina djelovanja, uska saradnja bez obzira na granice i zloupotreba ubrzanog razvoja informacionih tehnologija, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

"Da bismo mu se efikasno i adekvatno suprotstavili, pored tradicionalnih metoda kriminalističe obrade, neophodno je da delujemo proaktivno, preventivno i da unapred znamo koji će biti sledeći potez koji će ljudi iz krimogenih sredina povući", kaže Stefanović.

On je dodao da važan korak u približavanju policije građanima i jačanju povjerenja predstavlja donošenje Strateške procjene javne bezbjednosti, čiji je cilj da se dobrim planiranjem efikasnije realizuju aktivnosti i raspodijele organizacioni, ljudski i materijalni resursi.

Stefanović je rekao da Srbija ima jasan cilj – članstvo u EU i naglasio da će Strateška procjena javne bezbjednosti znatno doprinijeti evropskom putu Srbije, prije svega u pregovorima u okviru Poglavlja 24.

"Srpska policija je spreman i pouzdan partner policijama zemalja EU", naveo je Stefanović.

Priručnik "Policijsko obavještajni model" i dokument "Strateška procjena javne bezbjednosti" izradio je MUP Srbije.

To su prva dokumenta tog tipa urađena u Srbiji na osnovu metodologije policijsko-obavještajnog modela, koji primjenjuju mnoge zemlje EU.

Izvor: SRNA