latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:45 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

U Bukviku kod Brčkog sjećanje na nekažnjeni zločin nad Srbima (VIDEO)

U Bukviku kod Brčkog služen je pomen za Srbe ubijene prije 25 godina. Po komandnoj odgovornosti, za ove zločine do danas niko nije odgovarao. Iz Tužilaštva odgovor da je u toku prikupljanje materijalnih dokaza protiv osumnjičenih pripadnika 108. brigade HVO-a.
Brčko - sješanje na stradale Srbe - Foto: SRNA
Brčko - sješanje na stradale SrbeFoto: SRNA

Gordana Đurić iz Bukvika nikada neće zaboraviti 14. septembar kada je za oko 17 časova ubijeno 57 Srba, uglavnom civila. Među nemoćnim i bolesnim bio je i njen brat Spasoje Sekulić, kojeg su pripadnici hrvatsko- muslimanskih okupacionih snaga ubile na majčine oči.

- Ni dan danas pravda nije zadovoljena. Svoju pravdu provode samo kad treba Srbe optužiti, a kad druge optužuju nema pravde - kaže ona.

Pripadnici 108. brigade HVO-a u 22 logora od Tuzle do Orašja zatvorili su oko 2.000 Bukvičana, a oko 560 kuća i pomoćnih zgrada je zapaljeno ili do temelja srušeno. Osim nekoliko presuda policajcima i stražarima u logorima, ni jedne presude nema za komandnu odgovornost.

- Ovdje je sve spaljeno, srušeno, ljudi pobijeni, a odgovorni još nisu procesuirani - kaže Živan Ilić, predsjednik BORS-a u Brčkom.

Iz Tužilaštva godinama isti odgovor. Kažu da Tužilaštvo BiH radi na predmetima ratnih zločina po komandnoj odgovornosti, u čemu im pomaže brčansko tužilaštvo.

- Bitno je napomenuti da se rad Tužilaštva zasniva i na radu Tužilaštva Distrikta, odnosno na dokazima koje je ovo tužilaštvo prikupilo tokom rasvjetljavanja ukupnih događaja koji su se dogodili na ovom području - kaže Semir Beganović, sekretar Tužilaštva distrikta Brčko.

Žrtve i njihovi potomci nisu optimisti. Nemaju povjerenje u pravosuđe, jer mnogi osumnjičeni, kažu, i danas rade u nekim institucijama Distrikta i slobodno hodaju ulicama Brčkog.