latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:59 | Autor: RTRS

Plenković: Sve stranke složne o nastavku pregovora sa Ljubljanom

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predstavnici parlamentarnih stranaka saglasili su se danas da je neprihvatljiva odluka Arbitražnog suda o Piranskom zalivu, ali da sa Slovenijom treba nastaviti pregovore o rješavanju graničnog pitanja.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

"Sa Slovenijom imamo otvorena pitanja, ali ona je prijateljska zemlja", rekao je Plenković novinarima nakon današnjeg sastanka u Zagrebu.

On je naveo da konsultacije sa parlamentarnim strankama nisu popuštanje slovenačkoj strani, već da je potrebno da opozicione stranke budu upoznate sa aktivnostima Vlade Hrvatske.

Plenković ističe da je predstojeća posjeta slovenačkog premijera Mire Cerara Hrvatskoj prilika da se na sto stave otvorena pitanja, dodajući da je stav Zagreba da se do rješenja graničnog pitanja dođe bilateralnim pregovorima, prenose hrvatski mediji.

"Važno nam je da u bilateralnim razgovorima nađemo rješenje na tragu onoga što je Hrvatska tražila kada je ušla u arbitražni postupak", objasnio je Plenković.

Čelnici koalicije Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i Mostar Božo Petrov smatra da bi pitanje granice sa Slovenijom trebalo vezati o ostala otvorena pitanja, poput Ljubljanske banke.

"Vrijeme je da Hrvatska zauzme čvrst stav i integritet", istakao je Lovrinović.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da su na sastanku sa Plenkovićem zatražili transparentan izvještaj o svim otvorenim pitanjima sa Slovenijom i hrvatskim pozicijama prema njima.

Istovremeno u Ljubljani su se danas sastali članovi slovenačkog parlamentarnog Odbora za pitanja odbrane koji su razgovarali o spremnosti vojske za sprovođenje arbitražne odluke.

Izvor: SRNA