latinica  ћирилица
14/09/2017 |  21:11 ⇒ 15/09/2017 | 10:25 | Autor: RTRS

Lukač: Nećemo dozvoliti rušenje institucija Srpske (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je za RTRS da je opozicija, pokušajem blokade Narodne skupštine, pokušala da sruši najvišu instituciju Republike Srpske, a samim tim i Republiku.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

- Ovo je scenario i matrica obojenih revolucija koje smo imali prilike da vidimo u okruženju i šire. Rušenje države uvijek počinje blokadom rada skupštine, nasiljem i neredom, pa pozivom sljedbenicima da uđu u skupštinu i na kraju naprave nerede na ulicama i na taj način sruše institucije - rekao je Lukač, naglasivši da je takav pokušaj u Republici Srpskoj juče uspješno spriječen.

On je istakao da niko nema pravo da ruši institucije Srpske.

- Republika Srpska je stvorena krvlju srpskog naroda i ne smijemo dozvoliti da je bilo ko sruši. Ljudi koji su bili dezerteri u ratu, koji su bježali, koji se u ratu nisu oznojili, daju sebi za pravo da uđu u Narodnu skupštinu i pokušavaju da ruše institucije Republike Srpske. Kada to pokušavaju, moraju znati da sa druge strane ima previše patriota koji su krvarili za ovu republiku i koji neće dozvoliti njeno rušenje - rekao je ministar Lukač.

On je naglasio da nasilje i neredi nisu način na koji se vlast u demokratskim sistemima mijenja, te da vlast Srpske nikome neće dozvoliti da ruši Republiku i njene institucije.

- Ako srušite Narodnu skupštinu, srušili ste Republiku. Time bi svi životi koji su dati za njeno stvaranje, bili bačeni niz vodu. To ne smijemo da dozvolimo. Uostalom, izbori su za godinu dana, neka oni koju su to pokušali, dokažu narodu da su bolji i preuzmu vlast - rekao je ministar.

Govoreći o napadu na predstavnike Radio-televizije Republike Srpske, odnosno istjerivanju našeg snimatelja iz NSRS, Lukač je rekao da MUP Srpske čeka dostavljanje snimaka jučerašnjih dešavanja iz Skupštine, te da će, nakon sagledavanja svih činjenica, utvrditi ima li odgovornosti u konkretnom, ali i ostalim slučajevima, poput onog u kojem je poslanik Adam Šukalo došao u posjed skupštinskih kartica predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića i potpredsjednika Željke Stojičić i Nenada Stevandića.

- Ima dovoljno svjedoka i materijala i mi ćemo, zajedno sa Tužilaštvom, utvrditi vrste odgovornosti i podnijeti izvještaj protiv odgovornih za nasilje. Sigurno je da je Šukalo napravio nasilje čupajući kartice iz uređaja i još je objavio fotografiju o tome na svom tviter profilu. Protiv njega će sigurno biti podnesen izvještaj - rekao je Lukač.

Ministar je upitao opoziciju da li je sve ovo način za preuzimanje vlasti i hoće li, u slučaju da dođu na vlast, promovisati ovakvo ponašanje i spriječavati novinarske ekipe u obavljanju svoga posla ili će dozvoliti transparentno izvještavanje o svom radu.