latinica  ћирилица
18/09/2017 |  11:53 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Bosanska Krupa-od predratnih gotovo 14.000 Srba, danas svega 3.500 (VIDEO)

Od predratnih gotovo 14.000 Srba, u Bosankoj Krupi u Federaciji BiH, prema posljednjem popisu živi 3.500. Ovo je broj na papiru, stvarno stanje sasvim je drugačije.
Bosanska Krupa - Foto: RTRS
Bosanska KrupaFoto: RTRS

Srpski povratnici, vratili su se na porušena ognjišta, podgrmečkih sela. Većina ih živi od poljoprivrede.

Upravo zbog toga njihov gorući problem je vodosnadbjevanje, sa kojim se bore više od 15 godina. Proteklo ljeto, uzelo je danak. Pojedina domaćistva su bila tri mjeseca bez vode.

Realizacija projekta, koji bi obezbijedio vodosnabdijevanje srpskim povratnicima je u toku, kažu lokalne vlasti. Obećavaju da će ovaj problem, uskoro biti riješen.

"Do kraja ove godine sigurno će prvi korisnici biti priključeni na vodovodnu mrežu", ističe Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa.

Povratak Srba u Bosansku Krupu bio bi daleko veći, ali i održiv, da je bilo više pomoći.

"Što se tiče Federalnih vlasti i koliko pomažu, ne mogu reći da pomažu nešto naručito, jer oni ne pomažu ni sami sebi, kamo povratnicima. Vlasti kao vlasti uložili su veoma malo ili gotovo ništa", rekao je Mladen Lonić, poslanik u Skupštini USK i u federalnom parlamentu Doma naroda.

Odnosom sa višim nivoima vlasti u Federaciji ne hvali se ni rukovodstvo Bosanske Krupe. Koordinacija i saradnja, po pitanju brojnih problema i iznalaženju zajedničkog rješenja, ne postoji, tvrdi Halitović.

"Kanton koji bi trebao biti prvi prag gdje bi mi rješavali svoje probleme, mi tamo samo možemo doći i poljubiti vrata. Dakle, mi iz kantona možemo dobiti samo ono što moramo", navodi Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa.

Rukovodstvo opštine ističe da je do sada realizovano nekoliko projekata za pomoć srpskim povratnicima, zahvljujući saradnji sa vladom Republike Srpske. Neobnovljenih srpskih kuća na području opštine Bosanski Petrovac i danas ima.

U posljednje vrijeme, veće je interesovanje za obnovu, jer prognani Srbi, 20 godina nakon ratnih zbivanja, žele da se vrate na ognjišta.