latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:23 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija rade na unapređenju saradnje u oblasti namjenske industrije (VIDEO)

Srpska i Srbija rade na unapređenju saradnje u oblasti namjenske industrije. Uoči sutrašnjeg sastanka resornih ministara u Banjaluci, delegacija Ministarstva odbrane Srbije danas u Vazduhoplovnom zavodu Orao u Bijeljini.
VZ Orao - Foto: RTRS
VZ OraoFoto: RTRS

Osim Orla, na listi preduzeća koja bi trebalo u narednom periodu da sarađuju sa namjenskom industrijom Srbije su Fabrika motora specijalne namjene u Palama i Kosmos u Banjaluci.

U Vazduhoplovnom zavodu "Orao" postoje tehnologije kojih nema u širem području jugoistočne Evrope i to jedna od najboljih mašinskih industrija na Balkanu , istakli su predstavnici Ministarstva odbarne Srbije nakon sastnaka sa ministrom Petrom Đokićem i rukovodstvom Orla.

- Cilj je da se detaljno sagledaju mogućnosti unapređenja saradnje između Republike Srpske i Srbije u pogledu kvalitetnog iskorištavanja kapaciteta namjenske industrije koju ima Srpska i kapaciteta Srbije - rekao je ministar industrije, rudarstva i energetike Srpske Petar Đokić.

- Ministartvo odbrane ima dosta posla sa ovom fabrikom i očekuje se povećanje ugovora sa Orlom. Razmatramo mogućnosti unapređenja sposobnosti Orla i njegovo dugoročno obezbjeđenje u tehnološkom i poslovnom smislu - dodao je pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije Nenad Miloradović. 

Dosadašnja saradnja sa Srbijom, gdje se obrazovao i kadar za namjensku industriju, bila je jedna od najznačajnjih okosnica opstanka - bez unapređenja saradnje upitan je i opstanak Orla - ističu u mendžmentu Zavoda.

- Ovo je jedan od načina da se to ojača i da se uđe u investicije za nove programe. Bez novih programa i investicija, Orlu nema budućnosti - istakao je direktor VZ Orao Bijeljina Milan Prca.

Sektor vojne industrije u Srbiji bilježi stalan rast broja zaposlenih kao i novootvorenih kompanija za izvoz naoružanja. Srbija je, prema pisanju medija, u proteklih pet godina izvezla naoružanje i vojnu opremu u vrijednosti 1, 215 milijardi dolara.