latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:42 | Autor: RTRS

Referendum o nezavisnosti Kurdistana neće biti otkazan?

Malo je vjerovatno da će referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana biti otkazan, jer su završene sve pripreme za njegovo održavanje, izjavio je predstavnik Demokratske partije Kurdistana u Rusiji Hošavi Babakr.
Zgrada parlamenta Kurdistana (Foto:s.yimg.com) -
Zgrada parlamenta Kurdistana (Foto:s.yimg.com)


Izjava predstavnika KDP u Moskvi došla je nakon što je Vrhovni sud u Iraku donio odluku da zaustavi održavanje referenduma o nezavisnosti Kurdistana.

Babakr je rekao da predsjednik iračkih Kurda Masud Barzani nije želio da se sastane sa predstavnicima stranih zemalja, koji su pokušali da ga ubijede da odgodi referendum, a kada su razgovori o tome počeli, Barzaniju "nije data nijedna realna alternativa", prenosi "Sputnjik".

"Kurdistan i Irak sada imaju vrlo malo zajedničkog. Naši poslanici su napustili parlament u Bagdadu, a iračka vojska nije više u Kurdistanu. To je realno stanje", izjavio je Babakr.

Barzani je u junu odredio 25. septembar kao dan za održavanje referenduma o nezavisnosi autonomne pokrajine u Iraku. Najavljeni referendum je naišao na mnoge kritike zvaničnika iz Iraka i drugih zemalja.

Turska i Iran dijele mišljenje da bi referendum u Iraku mogao da izazove pojačanje tenzija u regionu, uključujući separatizam među Kurdima u ovim zemljama i pozivaju na odustajanje od glasanja o nezavisnosti iračkog Kurdistana.

Izvor: Srna