latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:40 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Sjednica Savjeta Srpske za strane investicije

Na današnjoj sjednici Savjeta Republike Srpske za strane investitore razmatran je Prijedlog zakona o stranim ulaganjima Srpske, te pozdravljena namjera da se jedinice lokalne samouprave, zajedno sa republičkim nivoom vlasti, aktivnije uključe u privlačenje stranih investitora.
Sjednica Savjeta za strane investitore Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta za strane investitore Republike SrpskeFoto: SRNA

Na sjednici su sugerisane određene dorade zakona u dijelu koji definiše prikupljanja i praćenje podataka o stranim ulaganjima na teritoriji jedinica lokalne samouprave.

Članovi novog saziva Savjeta razmatrali su izvještaj Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju o aktivnostima koje sprovode kroz program postinvesticione podrške, u koji je trenutno uključeno 25 jedinica lokalne samouprave iz različitih dijelova Republike Srpske, koje čine saradničku mrežu Srpske. Cilj programa je da zajedničkim posjetama privrednim društvima i aktivnostima koje slijede poslije toga motivišu postojeće investitore u Republici Srpskoj na reinvestiranje, kao i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.

Za jedan dio identifikovanih problema, posebno kada je riječ o zajedničkim institucijama BiH, pokrenute su inicijative za njihovo otklanjanje, poput ubrzanje dobijanja PDV broja, dok su o nekim sistemskim problemima kroz informacije obaviještene Vlada Republike Srpske i lokalne zajednice.

U okviru ove teme posebno je istaknuto pitanje carinske politike, carinskih tarifa i Odluke o oslobađanju od plaćanja carine, kao i pitanja obrazovnog sistema.

Izvor: SRNA