latinica  ћирилица
18/09/2017 |  23:02 ⇒ 23:49 | Autor: RTRS

Specijal: Ko želi haos u Republici Srpskoj? (VIDEO)

O krizi u Narodnoj skupštini Republike Srpske i fizičkoj blokadi rada parlamenta koju smo vidjeli protekle sedmice u emisiji "Specijal" Televizije Republike Srpske, predstavnici pozicije i opozicije sukobili su stavove.
TV emisija Specijal - Foto: RTRS
TV emisija SpecijalFoto: RTRS

Dok pozicija tvrdi da je pokušaj rušenja Republike Srpske instruisan stranim faktorima, drugi poručuju, dok ne osiguraju poštovanje Ustava, zakona i Poslovnika, neće stati.

Dok opozicionari do ispunjena svojih zahtjeva ne planiraju stati, rukovodstvo Parlamenta tvrdi – osiguraćemo rad Narodne skupštine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je za njega najbitnije da se omogući da sve institucije Republike Srpske funkcionišu. Istakao je da je uzrok "to što su se sve institucije u kojima funkcioniše SZP raspale..."

Priču o prelijevanju krize iz zajedničkih institucija na institucije u Srpskoj, predstavnici opozicije nazvali su pokušajem zavaravanja javnosti. Ono na čemu insistiraju je poštovanje Ustava, zakona i Poslovnika, ali i odgovaranje Vlade na poslanička pitanja koja, kako su podsjetili, treba da odgovori na pitanja Parlamenta. S druge strane, poslanička pitanja i interpelacije, tvrde iz vladajuće kolicije, na Kolegijumu nisu ni bila razmatrana prije zasjedanja Parlamenta.

Milanko Mihajlica (SRS Republike Srpske) kaže da parlamentarna većina mora poštovati zakone, Ustav i Poslovnik.

Darko Banjac (DNS) kaže da se "sada ovdje iznosi nešto sasvim drugo, pominju se interpelacije" i dodaje, da ako Vlada ne odgovori na interpelaciju, ona ide na NSRS, jer je tako je rečeno na Kolegijumu i sa tim su se svi usaglasili.

Pogledajte kompletnu TV emisiju "Specijal"

Adam Šukalo (PDP) smatra da je "skupštinska većina više od 50 puta prekršila Poslovnik, mi smo intervenisali dva dana, vi o tome niste izvještavali u vašim informativnim emisijama i mi smo rekli da je to povod, razlog da ćemo mi povući neke poteze, onemogućiti nepoštovanje Ustava, zakona i Poslovnika i onemogućiti rad Parlamenta".

Pitanje onemogućavanja rada NSRS za Nikolu Špirića (SNSD) je pitanje dvije različite koncepcije, one koju zastupa vladajuća koalicija o jačanju Republike Srpske i druga koja se tiče koncepta jačanja BiH. Kaže da se borba u Narodnoj skupštini vodi na dan izbora. S druge strane, Dragan Mektić (SDS) tvrdi da se politički život vodi i van izbornih godina i "ako vladajuća većina ne poštuje manjinu, onda manjina nema mnogo mogućnosti".

Gosti "Specijala", iako je tema bila posljednja politička krize u kojoj su predstavnici blokirali rad Parlamenta, najviše su govorili o pitanju ratnih zasluga za stvaranje Republike Srpske, te iznosili međusobne optužbe za izdaju sopstvenog naroda, ali i optužbe na račun naše kuće.