latinica  ћирилица
19/09/2017 |  09:24 | Autor: RTRS

AFP: Egipatski turizam se polako oporavlja

Egipatski turizam polako se oporavlja od političke krize i terorističkih napada, mada presporo za više hiljada prodavaca koji se sjećaju bazara prepunih turista, navela je agencija Frans pres (AFP).
Piramide - Foto: Screenshot/YouTube
PiramideFoto: Screenshot/YouTube

Egipat je godinama ulagao napore kako bi podstakao turiste da posjete čuvene arheološke lokalitete i plaže na obali Crvenog mora, što je dovelo do rekordnih 14,7 miliona posjetilaca 2010. godine.

U toj sjevernoafričkoj državi turizam je dugo bio ključna privredna grana, medjutim poslije pobune 2011. godine kojom je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak uslijedili su višegodišnji politički nemiri ugrozivši prihode četiri miliona ljudi koji su se bavili turizmom.

Egipat se takođe godinama bori protiv ekstremista na Sinaju, ali je pobuna počela da se širi i postala je opasnija 2013. godine poslije svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija.

Među najbrojnijim posjetiocima arheoloških lokaliteta u Egiptu protekle dvije godine su turisti iz Kine, navodi AFP.

Vodeća kineska turistička gencija Čajna internešnal travel servis navela je da je broj kineskih turista koji posjećuju Egipat povećan za 58 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Izvor: Beta