latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:49 | Autor: RTRS

Dačić: Zabrinutost zbog pokušaja revizije istorije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predstavnici Američko-jevrejskog komiteta su na sastanku u Njujorku izrazili zabrinutost zbog sve češćih pokušaja revizije istorije, negiranja Holokausta i drugih zločina.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Na sjednici održanoj na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN, Dačić i njegovi sagovornici su razgovarali o zajedničkim projektima poput izgradnje spomen-obilježja žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

"Pozitivno je ocenjen napredak u rešavanju pitanja restitucije jevrejske imovine u Srbiji", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je u Njujorku imao i niz bilateralnih sastanaka, među kojima i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Na sastanku Dačića sa ministrom inostranih poslova Kirgizije Erlanom Abdildajevim istaknuto je da je pozicija Kirgizije po pitanju Kosova čvrsta i da se neće mijenjati bez obzira na ishod predstojećih predsjedničkih izbora u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Šef diplomatije Kirgizije rekao je da će nastojati da njegova posjeta Srbiji bude realizovana do kraja godine.

U razgovoru sa novim administratorom Programa UN za razvoj /UNDP/ Ahimom Štajnerom, Dačić je zahvalio za pomoć koju UNDP pruža Srbiji i izrazio nadu da će uspješna saradnja sa Timom UN u Srbiji biti nastavljena.

Štajner, koga je Dačić pozvao u posjetu Srbiji, izrazio je spremnost da UNDP podrži i pomogne Srbiji u realizaciji ciljeva održivog razvoja, a posebno je zahvalio za podršku Vlade Srbije otvaranju Kuće UN u Beogradu.

Šef srpske diplomatije imao je priliku da se na mnogobrojnim skupovima na visokom nivou, na kojima učestvuje tokom zasjedanja Generalne skupštine UN, susretne i kratko razgovara sa direktorom Svjetske banke, predsjednikom Crne Gore, ministrima inostranih poslova Italije, Norveške i Kenije.

Izvor: SRNA