latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:00 | Autor: RTRS

DŽihadistička propaganda najaktivnija u Britaniji

DŽihadistička propaganda na internetu privlači veću pažnju u Britaniji nego u bilo kojoj drugoj državi u Evropi, navodi se u izvještaju istraživačkog centra "Polisi iksčejndž".
DŽihadisti - Foto: RTRS
DŽihadistiFoto: RTRS

Britanija predstavlja petu po veličini publiku na svijetu za ekstremistički sadržaj nakon Turske, SAD, Saudijske Arabije i Iraka.

Vlada je poručila internet kompanijama kao što su "Fejsbuk" i "Gugl" da učine više na uklanjanju džihadističkog materijala, prenosi Bi-Bi-Si.

U izvješaju se navodi da je potrebno usvojiti novi zakon o kriminalizaciji "stalnog posjedovanja i konzumiranja ekstremističke ideologije", ali ne i nekoga ko "slučajno nabasa" na džihadistički sadržaj.

Takođe, na sličan način potrebno je pristupiti rješavanju pitanja dječije pornografije, uključujući oštrije kazne.

Prema Zakonu o terorizmu iz 2000. godine, posjedovanje informacija koje mogu da budu od pomoći eventualnom teroristi predstavlja krivično djelo, ali ne i materijala koji veliča terorizam.

U istraživanju, u kojem je učestvovala 2.001 osoba u Britaniji, 74 odsto je podržalo novi zakon o kriminalizaciji "stalnog konzumiranja" esktremističkog materijala na internetu, odnosno čitanja sadržaja koji veličaju terorizam.

U izvještaju na 130 strana navodi se da "Islamska država" sedmično objavljuje više od 100 novih članaka, video-snimaka i novina.

Izvor: Srna