latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:32 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Prijedor: Veliko interesovanje za školovanje za CNC operatere (VIDEO)

CNC operateri deficitaran su kadar i u svijetu, i kod nas. To su prepoznali nadležni, pa su mladima omogućili da se školuju za zanimanje, za kojim je pomama na tržištu rada.
CNC operateri - Foto: RTRS
CNC operateriFoto: RTRS

Smjer, koji ih osposobljava za upravljanje CNC mašinama, garancija su da će, nakon školovanja, brže do zaposlenja, bilo da je riječ o metalskoj ili drvoprerađivačkoj industriji.

Na tržištu rada, CNC operatera nema, pa su poslodavci primorani da samostalno osposobljavaju radnike. Svjesni su poslodavci da u metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji, bez CNC mašina i za njih obučenog kadra, ne mogu biti konkurentni na tržištu.

"Faktički, na CNC-u sve je digitalno, danas bez računara nijedan stolar ne može da radi. Ne samo da su dodatni troškovi, nego su i veliki problemi zato što nemate kadra", ističe Pero Gavranović, vlasnik firme u drvoprerađivačkoj industriji. 

Enes Behrić, direktor firme u oblasti metalne industrije, dodaje da samo obuka za šest učenika koje su preuzeli iz mašinske škole košta oko 10.000 maraka.

CNC operateri, tražen su kadar i van granica BiH, što je dodatni problem domaćim privrednicima.

Pero Ćorić, direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske ističe da su mnoga preduzeća koja su uložila godinu ili dvije u takve kadrove ostala bez njih jer su,kako kaže, zbog boljih plata otišli u Sloveniju ili Njemačku.

Posla, poručuju iz Privredne komore, i ovdje ima. Posebno onima koji šansu čekaju na birou za zapošljavanje.