latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:07 | Autor: RTRS

Kojić: Bez opšte reforme neće biti promjene u radu Instituta za nestala lica BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da se imenovanjem novih članova Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH neće promijeniti ništa nabolje u radu ove institucije i da je potrebno da Savjet ministara hitno formira radnu grupu za reformu Instituta.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Imenovanjem novih članova Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, ne ulazeću u personalna rješenja, očigledno je da je Savjet ministara pokušao stvari da 'zamaskira' i to 'podvuče' pod reformu Instituta", rekao je Kojić Srni.

Kojić je istakao da se Republika Srpska zalaže za opštu reformu Instituta za nestala lica BiH, zbog čega je potrebno da Savjet ministara hitno formira radnu grupu za reformu Instituta.

"Tada je potrebno da se izmjenama sporazuma i podzakonskim aktima ide na novo imenovanje Upravnog odbora i Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, te da Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ nema nikakvog uticaja na imenovanje i izbor upravljačke strukture u Institutu", rekao je Kojić.

On je podsjetio da je prošlo godinu dana od kada je Republika Srpska predložila člana radne grupe za reformu Instituta za nestala lica BiH, ali da Savjet ministara još nije formirao tu radnu grupu.

Kojić je napomenuo da reforma Instituta za nestala lica BiH mora biti strukturalna, odnosno da su potrebne izmjene podzakonskih akata i samog uređenja i načina odlučivanja u Upravnom odboru Instituta.

"Trenutna pozicija je takva da, prema Sporazumu o preuzimanju uloge suosnivača, konsenzus u Upravnom odboru Instituta čini to da je dovoljno da jedan predstavnik iz svakog naroda od ukupno šest članova glasa 'za'. To nije nikakav konsenzus, već apsurd, zbog čega Republika Srpska i traži reformu Instituta", pojasnio je Kojić.

On je rekao da se Republika Srpska zalaže za potpunu depolitizaciju Instituta za nestala lica BiH, a ne da ta institucija postane predmet političkih podjela funkcija.

Komentarišući najavu povlačenja ICMP-a iz uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH, Kojić je naveo da ICMP treba da izađe iz upravljačke strukture i iz samog Sporazuma o suosnivačima Instituta za nestala lica BiH.

"ICMP ne može da ode sa ovih prostora, a da prethodno ne riješi posao u vezi sa identifikacijom, jer oni imaju laboratoriju za DNK analizu", rekao je Kojić.

Privremeni upravni odbor Instituta za nestala lica BiH izabrao je juče novi Kolegijum direktora Instituta u koji su imenovani Amor Mašović, Marko Јurišić i Nikola Perišić.

Predsjednik Odbora komesara Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ Tomas Miler obavijestio je juče člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića o procesu izlaska Međunarodne komisije za nestala lica iz osnivačke strukture Instituta za nestala lica.

Izvor: SRNA