latinica  ћирилица
19/09/2017 |  16:24 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Dodik: Suspendovaćemo odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH (VIDEO)

Bude li potrebno, vladajuća koalicija će suspendovati odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, ako ona bude objavljena u Službenom glasniku, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

To će, kako je rekao, biti urađeno zbog međunarodnih i odnosa u okruženju, te razgovora sa EU, iako bi za Srpsku bilo bolje da ima izglasanu ovu odluku i da je objavi kada zatreba. U Banjaluci će sutra biti održan novi sastanak lidera SNSD, DNS i SP.

Republici Srpskoj su oteti i Sud i Tužilaštvo, i narod koji živi ovdje moraće kad tad da se izjasni po tom pitanju, rekao je predsjednik Srpske. Trenutno bi objavljivanje odluke o referendumu, u službenom glasniku, Srpskoj donijelo više štete nego koristi, uvjeren je Dodik, i poručuje da oni koji sada zahtijevaju da se ona objavi, za nju nisu ni glasali. Cilj im je samo, kaže Dodik, da destabilizuju Srpsku.

- Ukoliko bude objavljena odluka Narodne skupštine Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, mi ćemo ponovo ući u u parlament i suspendovati tu odluku. To će biti urađeno imajući u vidu trenutnu konstelaciju odnosa u okruženju, međunarodne odnose i razgovore sa EU, iako bi za Srpsku bilo bolje da ima izglasanu tu odluku i da je objavi kada zatreba - istakao je Dodik.

On je naveo da i Katalonija, kao snažnija od Republike Srpske, mnogo vremena provodi u borbi za pravo na referendum i glasanje o važnim pitanjima, i to pokazuje koliko je teška ta borba u Srpskoj. Komentarišući poruke opozicije da će sudski osporiti akte usvojene na posljednjem zasjedanju NS, Dodik je rekao da mogu da se obraćaju Ustavnom sudu, ali da su zakoni doneseni i tu više nema priče.

- Narodna skupština će nastaviti rad i na narednoj sjednici biće sve ono što se dogovori na Kolegijumu, kao i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta, ali i izvještaj revizora - dodao je Dodik.

U emisiji "Lazanski direktno" predsjednik Dodik rekao je da sve više ljudi u Srpskoj vidi kojim kursom ide Savez za promjene i zbog toga gube njihovu podršku.

Predsjednik Srpske imao je poruku i za radnike Željeznica koji štrajkuju glađu. Poručio im je da se vrate na svoja radna mjesta, a upravi predložio da u što skorije vrijeme riješi ovaj i slične probleme u preduzeću. Odgovarajući na pitanje kako sebe vidi za pet godina na političkoj sceni, Dodik je rekao da se vidi kao predsjednik, ne precizirajući na kojoj poziciji, te da nema namjeru da prestane da se bavi politikom.