latinica  ћирилица
19/09/2017 |  18:19 | Autor: RTRS

Čitanjem iskaza preminulih svjedoka užasa nastavljeno suđenje Azri Bašić

U nastavku suđenja Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, pročitani su dijelovi iskaza preminulih svjedoka koje su dali u okviru drugih predmeta, a odnose se na slučaj optužene.
Azra Bašić      (Foto:.tf.rs) -
Azra Bašić (Foto:.tf.rs)

Tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić pročitao je dijelove četiri iskaza preminulog Mile Kuzmanovića koji je saslušan 14. novembra 1994. godine pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Derventi, 16. maja 2006. i 3. juna 2008. godine u Policijskoj stanici Derventa, te 13. decembra 2007. u Policijskoj stanici u Doboju.

Kuzmanović, koji je preminuo 2014. godine, tokom saslušanja rekao je da su fizička maltretiranja počela odmah nakon zarobljavanja, a da su tek u Domu ЈNA uslijedila prava stradanja srpskih civila koja su preživjelim ostavila trajne fizičke i psihičke posljedice. Tada je ispričao da su polugole zatvorenike, koji su bili poredani pored zida, vojnici, među kojima je bila i Azra Bašić, tjerali da jedu so i jugoslovenski novac, do besvijesti ih udarali nogama od stolica, kablovima za struju, bejzbol palicama. Ispričao je i da su ih tjerali da kleče i pužu po podu posutom staklom, da se kreću četvoronoški kao psi i da sa poda i vojničkih čizama ližu krv. Rekao je da je njega u Domu ЈNA najviše tukla Azra Bašić.

Osim nje, tukli su ga i drugi vojnici do momenta kada je neko od njih vidio Blagoja Đuraša, kojeg su zvali "vojvoda". Vojnici su Đuraša "dobro pretukli", nakon čega je vidio da mu je Azra Bašić zabila nož u vrat, da je ubila Đuraša čije tijelo je pronađeno u jednom propustu za vodu koje je bilo umotano u zavjesu koju je vidio u Domu ЈNA.

Tužilac je pročitao i izjavu preminulog Milovana Adžića koju je Osnovnom sudu u Derventi dao 1992. godine. Adžić je tada rekao da su ga nakon zarobljavanja u Čardaku, pripadnici HOS-a, HVO-a, te Riječke i Sandžačke brigade, sa drugim zarobljenicima vezane odveli u hrvatsko selo Polje, gdje su ih zlostavljali. Rekao je da su njemu makazama za voće odsjekli dio uva, nožem urezali krst na čelu, zasjekli glavu od jabučice do brade, te zapalili noge koje su posuli alkoholom. Ispričao je i da su ga odmah po dovođenju u Dom ЈNA, vojnici počeli tuči, a kada je od udaraca pao na pod, prišla je Azra Kovačević, kako se tada prezivala, i pridružila se u tuči dok se nije onesvijestio.

Tužilac je pročitao i iskaze bivšeg novinara lokalne Radio stanice u Derventi Sretena Јovanovića, koji je rekao da su ga pripadnici HOS-a uhapsili samo zato što je Srbin. Tokom ispitivanja polomili su mu nosnu kost, izbili jedan zub, a morao je piti benzin kojim su mu polili ruke i zapalili ih. Potvrdio je da je fizičko nasilje vršila Azra Bašić i Hrvoje Antunović, zvani Mornar.

Suđenje će biti nastavljeno 6. oktobra.

Izvor: SRNA