latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:07 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Predstavnički dom: Zahtjev Zvizdiću za prikupljanje potpisa podrške

Predstavnički dom parlamenta BiH uvrstio je u dnevni red današnje sjednice Informaciju Kolegijuma i Savjeta ministara o zaključku sa prethodne sjednice Doma kojim je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić zadužen da do naredne sjednice prikupi potpise podrške poslanika da bi mogao da bude donesen stav o Savjetu ministara.

Uvrštavanje ove tačke u dnevni red današnje sjednice zatražio je poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović koji je i predlagač zaključka koji je usvojen na prošloj sjednici Predstavničkog doma.

Nakon skoro dvočasovne rasprave o dnevnom redu prihvaćen je i zahtjev predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Amira Fazlića da sa dnevnog reda bude skinut godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, jer sjednici ne prisustvuje predsjednik Savjeta.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, te zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, oba u prvom čitanju, koje je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Predloženom dopunom Izbornog zakona BiH predviđa se zabrana kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima, dok se prijedlogom dopuna Krivičnog zakona BiH traže kazne za zabranu negiranja genocida.

U prvom čitanju Predstavnički dom treba da razmotri i prijedlog Aleksandre Pandurević iz SDS-a za dopunu Krivičnog zakona BiH, koji predviđa ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom, te uslovnog puštanja na slobodu počinilaca krivičnih djela protiv integriteta BiH.

Izvor: Srna