latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:14 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Nastavljeno suđenje za zločine nad Srbima u Orašju

U Sudu BiH je nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković Stjepo Đurić i Mirko Јurić čiji predmet je spojen u ovom slučaju. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovištva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela. Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda ratnim zarobljenicima.

Svjedok Tužilaštva BiH Milo Krunić rekao je na ročištu 6. septembra da su mi čupali nokte na nogama, polomili rebra i jagodičnu kost. On je dodao da je po dolasku u Donju Mahalu već zatekao desetak civila čije je lice bilo modro od udaraca, te da su ih tukli vojni policajci HVO-a kojima je komandovao Pero Vincetić.

Svjedok je rekao da je lično sahranio Јaćima Cvijanovića koji je podlegao od udaraca, te da je podlegao i Ranko Stojnić za kojeg je čuo da je "završio u Savi". Milo Krunić razmijenjen je 4. septembra 1992. godine. Kaže da je po dolasku u logor imao 65 kilograma, a na dan razmjene 37.

Izvor: SRNA