latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:44 | Autor: RTRS

Ivković večeras u Atini posljednji put u ulozi trenera

Legendarni Duda je osvajao sve što je moglo da se osvoji i sa klubovima i sa reprezentacijom Srbije, stvarao je mnogobrojne asove, postavljao sisteme razvoja košarke...

Istog trenutka kada je na nagovor svog prvog trenera i prijatelja Bore Cenića prihvatio juniorsku ekipu Radničkog, s kojom je odmah osvojio šampionsku titulu SFRЈ, znalo se da naša košarka dobija još jednog vrhunskog trenera. A već poslije prve seniorske titule, nacionalnog kupa i Kupa Radivoja Koraća sa Partizanom (1978/1979), bilo je jasno da će put Dušana Ivkovića biti popločan zlatom.

Tako je i bilo. Legendarni Duda je osvajao sve što je moglo da se osvoji i sa klubovima i sa reprezentacijom Srbije, stvarao je mnogobrojne asove, postavljao sisteme razvoja košarke..., a danas je došao dan kada će definitivno reći zbogom trenerskom poslu.

U tu čast, večeras u Atini će biti i zvaničan oproštaj Ivkovića (73) u revijalno-humaniratnom meču između Olimpijakosa i Dudinih asova. Najavljen je dolazak njegovih bivših igrača: Miloša Teodosića, Tomasa Ertela, Nikosa Zizisa, Stefana Markovića, Bogdana Bogdanovića, Kostasa Slukasa, Čedija Osmana, Nikole Kalinićlja, Pera Antića, Darija Šarića, Viktora Hrijape, Kajla Hajnsa, Bobana Marjanovića... Biće tu i selektor Srbije Aleksandar Đorđević, pa Novak Đoković, ali i mnogobrojni Dudini prijatelji i poštovaoci...

Đoković gost na oproštajnoj utakmici Dude Ivkovića

- Što se tiče same utakmice, neću je gledati kao na neki način oproštaja, više će ona biti revijalna, jer će okupiti mnoge ljude, ne samo igrače na terenu, već i one koji će biti na tribinama - rekao je nedavno Ivković. - To će biti zvanična prezentacija novog tima Olimpijakosa za sezonu i insistiraću na minimumu ozbiljnosti da ne bi došlo do mnogo opuštanja i nekih povreda.

Ivkoviću će, povodom odlaska u penziju, neposredno prije meča biti uručena velika nagrada "Legenda Evrolige", i biće prvi trener koji će dobiti to priznanje.

Duda večeras odlazi u penziju, ali sigurni smo da će ostati u košarci. On bez nje ne može, a ne može ni ona bez njega. Na sreću svih koji vole "kraljicu igara".

Ivković je tokom bogate karijere vodio Partizan, Aris, beogradski Radnički, Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Panionios,Olimpijakos, AEK, moskovski CSKA i Dinamo, kao i Anadolu Efes. Osvojio je dva puta Evroligu (1997. i 2012), Evrokup (2006), evropski Kup Radivoja Koraća (1979) i Kup Saporta (2000), uz 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio.

Sa državnim timom Srbije osvojio zlato na SP (1990), tri zlata na EP (1989, 1991. i 1995), srebro na OI (1988) i srebro na EP (2009).

Pored mnogobrojnih priznanja koja je dobio u prebogatoj karijeri, Ivkoviću je stiglo još jedno. Svjetska košarkaška federacija je potvrdila da će legendarni srpski trener 30. septembra biti primljen u Kuću slavnih.

Izvor: Večernje novosti