latinica  ћирилица
20/09/2017 |  11:59 ⇒ 21/09/2017 | 10:17 | Autor: RTRS

Radnici ŽRS nakon razgovora sa Dodikom prekinuli štrajk (VIDEO)

Radnici Željeznica u Banjaluci prekinuli su višednevni štrajk glađu. Ovu odluku donijeli su nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i obećanja da će im sutra biti isplaćena dva topla obroka i dva prevoza.
Željezničari - štrajk  obustavljen - Foto: RTRS
Željezničari - štrajk obustavljenFoto: RTRS

Deset dana izgladnjivali su se u znak protesta. Za to vrijeme ih, kažu, niko iz uprave nije posjetio. Ipak, sa njima se jutros sastao predsjednik Republike i ponudio im da prekinu štrajk. 

Nakon što su razmotrili ponudu odlučili su i da je prihvate, jer im je zdravlje, kažu, narušeno. Sutra očekuju isplatu toplog obroka i prevoza, a ostatak duga po prilivu sredstava.

- Imamo obećanje što se tiče plate, ići će redovno. Što se tiče ovjeravanja knjižica, odnosno zdravstvene zaštite, nije imao potpune informacije šta je u pitanju. Uglavnom imamo obećanje da će i to biti provjereno i riješeno, iako mi smatramo da je to pitanje koje treba da rješava Uprava preduzeća sa Fondom - naglasio je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin.

Od zahtjeva za smjenu direktora preduzeća su odustali, jer su svjesni da to pitanje ne treba da rješava predsjednik Republike. Štrajkom su, poručuju, pokušali da ukažu da Uprava Željeznica krši zakon i preduzeće uvodi u gubitke. 

- Bude li opet pritiska na radnike, bude li opet bahatosti od strane uprave, jer samim tim što sebi povećavaju plate, a nama ni zarađeno ne daju, jasan je signal da se mi ponovo okupljamo. Do kad to da traje? Samo, moraćemo drugim metodama da pristupimo - rekao je potpredsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Boris Šukalo.

A upravo zbog tih okupljanja stigla im je disciplinska prijava. Poručuju da će se odazvati postupku i da se ne plaše, jer su štrajk, tvrde, organizovali po zakonu. Predsjednik Srpske Milorad Dodik smatra da željezničari nisu imali izlaza i da su tražili način da prekinu štrajk. 

- Kao predsjednik Republike imao sam ljudsku obavezu da razgovaram s tim ljudima, da im ukažem na potrebu da to nije pravi metod. Ono što su Vladine mjere po tom pitanju, to je moguće da bude provedeno i ništa drugo - dodao je Dodik.

Vlada Srpske prihvatila je Informaciju o trenutnom stanju projekta restrukturiranja Željeznica i prijedloga daljih aktivnosti. Zaduženi su Ministarstvo rada i industrije da po hitnom postupku upute u proceduru nacrte zakona od značaja za nastavak postupka restrukturiranja. Vlada Srpske uplatila je i pola miliona maraka za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine.