latinica  ћирилица
20/09/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

Maduro: Tramp je novi Hitler; Teheran: Govor mržnje pun neznanja

Predsjednik SAD Donald Tramp je u prvom obraćanju sa govornice UN uputio oštre kritike na račun Sjeverne Koreje, Irana i Venecuele, a prije nego što je i stao za govornicu sjevernokorejski šef misije u UN je napustio salu, Nikolas Maduro ga je nazvao "novim Hitlerom međunarodne politike", dok je u Teheranu ocijenjeno da je to bio "govor mržnje pun neznanja".
Nikolas Maduro - Foto: AP
Nikolas MaduroFoto: AP

Kada je Donald Tramp počeo da se obraća Generalnoj skuštini UN u utorak, u prvom redu bila su prazna sjedišta - ona namijenjene predstavnicima Sjeverne Koreje, piše "Dejli mejl".

Čim se pronijela vijest da Tramp dolazi, ambasador Sjeverne Koreje u UN Јa Song Nam je ustao i otišao. Njegov viši pomoćnik je krenuo za njim, a samo mlađi asistent je ostao da odsluša Trampov govor.

Tramp je u govoru poručio da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugroženi, Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Sjevernu Koreju.

"SAD imaju veliku snagu i strpljenje, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, nećemo imati izbora nego da potpuno uništimo Sjevernu Koreju", rekao je on u govoru koji je trajao 41 minut.

On je takođe za lidera te zemlje Kim DŽong Una rekao da je "raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji".

"Sada je vrijeme da sve zemlje rade zajedno da izoluju Kimov režim sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem", rekao je on.

"SAD su spremne, voljne i mogu, ali nadaju se da to neće biti neophodno", rekao je Tramp.

Tramp je u govoru kritikovao i Venecuelu i zaprijetio da će pojačati ekonomske sankcije koje su SAD uvele Venecueli prošlog mjeseca, ukoliko Maduro bude "istrajavao na putu nametanja autoritarne vladavine".

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro nazvao je Trampa "novim Hitlerom međunarodne politike".

AP primjećuje da Tramp nije ponovio raniju prijetnju da će razmotriti vojne opcije kako bi izvršio pritisak na Venecuelu.

"Narod Venecuele gladuje i zemlja se urušava. Njihove demokratske insitucije se uništavaju. Ova situacija je potpuno neprihvatljiva i ne možemo stajati sa strane i gledati. Tražim od svake zemlje ovde prisutne danas da bude spremna da uradi više da reši ovu veoma realnu krizu", rekao je Tramp.

Maduro, koji nije prisustvovao generalnoj debati Generalne skupštine UN, ljutito je reagovao iz Karakasa, ocijenivši da je taj govor "agresija novog Hitlera međunarodne politike, gospodina Donalda Trampa, protiv naroda Venecuele".

"Niko ne prijeti Venecueli i niko ne posjeduje Venecuelu", poručio je Maduro.

Venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areasa je u UN takođe osudio Trampove primjedbe, ali je ignorisao pitanja na konferenciji za novinare o kritikama koje su Venecueli uputili drugi lideri na skupu u UN.

Šef iranske diplomatije Mohamad DŽavad Zarif ocijenio je da je obraćanje američkog predsjednika Donalda Trampa u UN bio "govor mržnje pun neznanja".

"Trampov govor mržnje pun neznanja pripada srednjem vijeku, a ne 21. vijeku UN, i nedostojan je odgovora", naveo je Zarif u utorak na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da "lažna empatija prema Irancima nikoga ne zavarava", prenio je AFP.

Obraćajući se u Generalnoj skupštini UN, Tramp je prethodno nazvao Iran "otpadničkom državom" i "korumpiranom diktaturom" čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.

On je dodao da su najveće žrtve iranskog rukovodstva "njihov sopstveni narod".

"Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD. Vjerujete mi. Vrijeme je da nam se cijeli svijet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju", rekao je Tramp.

Oglasio se i iranski predsjednik Hasan Rohani koji je upozorio Sjedinjene Američke Države da će izgubiti povjerenje međunarodne zajednice ako napuste nuklearni sporazum sa Teheranom.

"Ako SAD ne budu poštovale obaveze i budu zgazile na ovaj sporazum, to će sa sobom nositi gubitak povjerenja zemalja u Ameriku", rekao je Rohani koji u Njujorku prisustvuje Generalnoj skupštini UN.

Tramp je poslije govora rekao novinarima da je zadovoljan svojim prvim obraćanjem na Generalnoj skupštini UN u kojem je zaprijetio potpunim uništenjem Sjeverne Koreje, a koji je, kako prenose neki svjetski mediji, izazvao uznemirenje kod svetskih lidera.

"Mislim da je govor prošao veoma dobro. Rekao sam ono što sam morao da kažem", rekao je Tramp novinarima po izlasku iz sale.

Kako prenosi Si-EnEn, i sin i kćerka američkog predskednika, koji su prisustvovali govoru, smatraju da je bio izuzetan.

Na pitanje šta misli o prvom obraćanju svog oca u UN, Ivanka Tramp je rekla "odlično", a Erik Tramp je dodao: "zadivljujuće".

Izvor: Tanjug