latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:02 ⇒ 21/09/2017 | 10:32 | Autor: RTRS

Vladajuća koalicija - situacija u Srpskoj stabilna, opozicija pokazala nemoć (VIDEO)

U Banjaluci je danas održan sastanak vladajuće koalcije SNSD, DNS i SP.

Predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD Milorad Dodik istakao da je vladajuća koalicija podravila i podržala odluku o izgradnji auto-puta u Srpskoj kao i izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je na sastanku iskazana podrška realizaciji velikih projekata u Srpskoj, među kojima je završetak izgradnje nove dionice auto-puta od Mahovljana do Drugovića, koja bi trebalo da bude otvorena za 10 dana, rekonstukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci koja bi trebala biti završena do kraja polovine naredne godine, za šta se izdvaja 200 miliona KM, kao i izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu i planirana izgradnja bolnice u Doboju.

Suspendovanje Odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je danas objavljena u Službenom glasniku, nije odustajanje od referenduma, već odgađanje, dok ne bude konsenzusa u Srpskoj, poručio je predsjednik Milorad Dodik. Vladajuća koalicija jedinstvena je u osudi napada u Narodnoj skupštini i pokušaja njene blokade.

Nema konsenzusa o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i to je jedini razlog zašto neće biti sada održan, rekao je predsjednik Srpske, podsjećajući da je opozicija glasala za referendum, a potom od njega odustala. Održavanje referenduma u takvim okolnostima, moglo bi sada da nanese štetu Srpskoj, a to, kaže Dodik, ne može da se dopusti. Ukoliko ne bude poštovan Ustav BiH i Dejtonski sporazum, dodaje, to pitanje se može ponovo vratiti na odlučivanje.

- Ovo nije odustajanje od tog pitanja. Mi smo trajno nezadovoljni otimanjem nadležnosti od Republike Srpske. Konstalacija međunarodnih odnosa je takva da ne trpi avanturizam i u tim okolnostima nije problem da tu odluku povučemo preko Parlamenta Srpske - kaže Dodik.

Odluka bi trebalo da bude suspendovana u nekom od narednih zasjedanja Skupštine, a sa tim su saglasni i koalicioni partneri SNSD-a, DNS i Socijalisti

Dodik je napomenuo da bi rast BDP-a u ovoj godini trebalo da bude 3,5 odsto.

Prema njegovim riječima, odlučeno je i da se sredstva od ruskog klirinškog duga upotrebljavaju isključivo na osnovu plana koji treba da bude usmjeren u razvojne projekte koje će odobriti Vlada Srpske.

On je poručio da je situacija u Srpskoj stabilna.

 - Vladajuća koalicija zatražiće u Narodnoj skupštini da se poništi odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH jer to, u ovom momentu, nije u interesu Republike Srpske. Glavni događaj je opokušaj opiozicije da blokira rad NSRS i mi osuđujemo osuđuje napade na skupštinsko rukovodstvo i na policiju koja je vršila dužnosti - istakao je Dodik i naglasio da koalicija podržava rad NSRS, Vlade i MUP-a Srpske radi očuvanja stabilnosti.

Dodik je rekao da je kao predsjednik Republike imao ljudsku obavezu da razgovara sa štrajkačima "Željeznica Republike Srpske" i da im ukaže da to nije pravi metod borbe.

- Mislim da oni nisu imali nikavog izlaza, nego su tražili način da bi mogli da prekinu štrajk. Vlada je ranije utvrdila određene elemente i odgovore za njihove probleme. Tražiti platu u 'Željeznicama' koja nije dospjela, dok se isplata redovno vrši između 25. i 30. u mjesecu je nesuvislo. To su tražili i prošli put - ocijenio je Dodik.

On je pojasnio da je činjenica da željezničare koji su se odlučili za štrajk ne podržavaju drugi sindikati i radnici "Željeznica", što, kako kaže, veoma cijeni i poštuje, jer su oni u pravu, a ne ovi što su štrajkovali.

- Vladine mjere po tom pitanju moguće je sprovesti i ništa drugo. Plata će biti isplaćena 25. septembra, jer je to termin za isplatu, biće isplaćen topli obrok i prevoz i čine se napori da bude isplaćen još jedan topli obrok i prevoz iz zaostalih obaveze - naglasio je Dodik.

Dvanaest radnika ŽRS prekinulo je višednevni štrajk glađu nakon današnjeg razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

Predsjednik SNSD-a je rekao da je opozicija pokazala nemoć kao i da je ovo redovni sastanak na kojem je potvrđeno jednistvo.

- Rad vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini bio je gotovo identičan i odluka na koji način ćemo djelovati na posljednjoj skupštinskoj sjednici donesena je konsenzusom. Јedini adekvatan uspjeh opozcije bio je da su osvojili sto gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo - kaže Dodik.

Dodik je istakao da je potrebno očuvati mir i stabilnost i obezbijediti funkcionisanje najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.

Dodik je rekao da je pitanje plaćanja duga BiH za isporučeni gas Ruskoj Federaciji riješeno ranijim dogovorom.

- U Republici Srpskoj postoji određena potrošnja i mi nismo prekinuli kontinuitet u plaćanju, a zašto je Federacija prestala da plaća treba pitati njih -  rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je plaćanje duga BiH za isporučeni gas Ruskoj Federaciji pitanje za vlade Republike Srpske i Federacije BiH, Dodik je rekao da ga ne zanima šta Šarović govori, jer se on uopšte ne osvrće kada treba uzurpirati neko pravo entiteta.

On je dodao da Republika Srpska ima svoj gas i kompaniju, te da nema problema sa snabdijevanjem.

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da je najvažnije da je koalicija jedinstvena i čvrsta, da sve ono što treba funkcionisati, funkcioniše kao i da se se obezbijedi neometan rad Narodne skupštine Republike Srpske.

- Koalicija će nastaviti da radi na način kako je to planirano u ovoj godini. Što se tiče opozicije, ne može se nezakonitim radom pozivati na to da hoćeš da ostvariš neku zakonitu dobit. Očigledno je da nezakonitošću može se samo podstaći na haos. Mi u koaliciji želimo da u Republici Srpskoj vlada mir i da život građanima učinimo što boljim - dodao je Pavić.

On je naglasio da vladajuća koalicija uvažava sve što je legitimno i da će akti koje je tražila opozicija biti razmatrani na narednoj ili nekoj od skupštinskih sjednica.

- Mora se znati da postoji skupštinska većina, koja donosi odluke s ciljem realizacije zacrtanih planova. Govoriti o podršci naroda, što radi opozicija, uprkos istraživanjima koja pokazuju suprotno, je besmisleno - rekao je Pavić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da Republika Srpska nije remetilački faktor i da FBiH ne funkcioniše već nekoliko mandata.

- Mi želimo da građani shvate da je Republika Srpska trajna vrijednost. Dalji ekonomski rat je prioritet i u budućnosti, a danas u Srpskoj imamo rast industrijske proizvodnje i poboljšanu zaposlenost u privredi - naglasio je Đokić.

Đokić je pozvao opoziciju da se za svoje ciljeve bori argumentima, a ne da sprečavaju legalan i normalan rad inistitucija Republike Srpske.

- I mi smo nekad bili opozicija i nikad nismo takve nasilne metode koristili i mislim da niko takve metode ne treba da koristi u budućnosti - naveo je Đokić.