latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:22 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Iz Budžeta u 2016. odobren projekat "Opremanje RTRS"

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2016. godine sa raspodjelom sredstava u kojoj je odobren projekat "Opremanje RTRS" vrijednosti pet miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija

"Nosilac projekta je Ministarstvo saobraćaja i veza, a aktivnosti odabira izvođača radova, odnosno dobavljača opreme sprovodila je RTRS. U skladu sa procedurama realizacije predmetne budžetske pozicije, Ministarstvo finansija je za ovaj projekat vršilo plaćanja izvođačim/dobavljačima na osnovu ovjerene finansijske dokumentacije dostavljene od RTRS a putem resornog ministarstva", odgovoreno je iz Ministarstva finansija Srpske na pitanje RTRS-a.

Prethodno, u Program javnih investicija za period 2016-2018, usvojen 25. decembra 2015. godine, među kandidovanim prioritetnim projektima bez obezbjeđenih izvora finansiranja kandidovan je projekat "Opremnje RTV doma i informativno-tehničkih sredstava RTRS - nastavak finansiranja" procjenjene vrijednosti 24.045.014 KM, rekli su u Ministarstvu finansija.

SDS je uputio danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dopunu krivične prijave protiv generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića zbog, kako navode, zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju iz SDS-a navodi se da je iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske vidljivo da je Milinović, "mimo Programa javnih investicija Srpske za 2016-2018. godinu, izdvojio sredstva za projekat 'Opremanje Radio-televizije Republike Srpske' u iznosu od pet miliona KM".

Milinović je ranije danas rekao da je projekat opremanja RTRS izvršen u skladu sa zakonom i poštujući sve propisane procedure, te da se dokazi za tu tvrdnju mogu pronaći u Ministarstvu saobraćaja i veza i Ministarstvu finansija Republike Srpske.

On je rekao da o tome šta je cilj dopune krivične prijave, koju je protiv njega danas podnio SDS, najbolje svjedoči činjenica da generalni direktor RTRS niti ima nadležnost, niti može da utiče, a kamoli da izvrši realokaciju finansijskih sredstava iz Programa javnih investicija Republike Srpske.

"Pozivam nadležno tužilaštvo da što prije preuzme dokumentaciju i o prikupljenim saznanjima obavijesti javnost", ističe Milinović i dodaje da SDS namjerno dezinformiše javnost jer i sami znaju kakve su procedure u vezi sa Programom javnih investicija u Srpskoj.

Izvor: SRNA