latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:50 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Kalašnjikov Trampu: Vratite Srbiji Kosovo

Šef Komiteta Državne dume Rusije za poslove ZND i evroazijske integracije Leonid Kalašnjikov pozvao predsjednika SAD i Zapad da vrate Srbiji Kosovo.

- Cinično zvuče pozivi o poštovanju suvereniteta koji dolaze od predsjednika sile koja je razrušila cio svjetski poredak. Počnimo od Kosova. Ko je raskomadao Јugoslaviju? Amerikanci su krenuli tim putem i otvorili Pandorinu kutiju" - izjavio je Kalašnjikov za TAS, komentarišući Trampov poziv iz Njujorka sa zasjedanja Generalne skupštine UN.

Podsjetio je da je bivša Јugoslavija razbijena uz ignorisanje svih međunarodnih normi i bez mandata UN, dok je "odvajanje Kosova proteklo bez ikakvog referenduma i nasilno".

Ako je Tramp "gađao" Krim, nastavio je Kalašnjikov, "morao bi da zna da je to poluostrvo ušlo u sastav Rusije na osnovu volje naroda na referendumu i bez ijedne žrtve i građanskog rata".

- Sjedinjene Države su razorile međunarodno pravo, a sada pokušavaju da drugima drže lekcije. To je najgori mogući cinizam. Neka prvo vrate (Srbiji) Kosovo - zaključio je Kalašnjikov.

Tramp je na sjednici Generalne skupštine UN iznio svoju viziju svjetskog poretka rekavši da on treba da bude zasnovan na snažnim suverenim državama, a ne na multilateralnim savezima.

- Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu od Ukrajine do Јužnog kineskog mora - rekao je Tramp.

Prema njegovim reijčima, očekuje se da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država.

Izvor: Tanjug