latinica  ћирилица
20/09/2017 |  16:53 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u Papratnoj njivi (VIDEO)

Služenjem pomena, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika podignutog na Papratnoj njivi uz stari put Foča-Kalinovik obilježeno je 25 godina od stradanja 42-oje srpskih civila i boraca koji su ubijeni iz zasjede.
Papratna njiva - pomen - Foto: RTRS
Papratna njiva - pomenFoto: RTRS

Najmlađa žrtva imala je nepunih 16 godina.

Ovo su riječi Nade Popović majke dvadesetjednogodišnjeg Mladena iz Trnova koji je svirepo ubijen dok su kamionom prevozili izbjeglice iz Kalinovika za Miljevinu. Za duše nevino nastradalih pomolile su se i Јoka Cicović za sina Danila i Cmilja Škobo za supruga Slavka.

- Želje su mi da se pronađe ubica za života to jedino, da znamo koje ubio našu djecu - kaže majka poginulog Danila Јoka Cicović. 

- Bilo je tužno. Dvoje djece malo je ostalo. Јedno mi je bilo bolesno. Sin mi je umro od 25 godina. Šta da kažem, još nikad ništa nisam dobila niti su mi kad šta ponudili - kaže supruga poginulog Slavka Cmilja Škrobo.

Svijeće su, osim kod spomenika, prislužene i na ostacima izgorjelog kamiona. Svjedoci tvrde da su im poznata imena naredbodavaca i izvršilaca ovog mučkog napada.

- Dvadeset pet godina je od stradanja ovdje boraca i civila u jednoj zasjedi u kojoj još niko nije odgovarao - istakao je predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Iz Boračke organizacije Foča – podsjećaju da niko još nije procesuiran ni za počinjeni zločin nad srpskom djecom, ženama i starcima u Gornjoj Јošanici i fočanskoj Јabuci.