latinica  ћирилица
20/09/2017 |  18:21 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Dikaprio: 20 mil. dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Leonardo Dikaprio je objavio da će njegova fondacija donirati 20 miliona dolara za borbu protiv posljedica klimatskih promjena.

Ogromni iznos podijeliće više od 100 organizacija koje se bave zaštitom prirode, očuvanja morskih stvorenja i programima borbe protiv klimatskih promjena.

To je najveći iznos koji je ikad donirala fondacija slavnog oskarovca, iako je od svog osnivanja 1998. ukupno dala oko 80 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

- Ponosni smo na to što ćemo podržati rad više od 100 organizacija na domaćem terenu i u inostranstvu - rekao je Dikaprio, uoči konferencije o klimatskim promjenama na univerzitetu Јejl.

- Ovi grantovi štite naše okeane, šume i ugrožene vrste za buduće generacije i bave se hitnim i egzistencijalnim izazovima klimatskih promena - naveo je glumac.

- Grantovi pokrivaju šest oblasti: klimatske promjene, divlji sveijt i očuvanje prirode, morskog svijeta, inovativna rješenja, prava domorodaca i kalifornijski program klimatskih promjena. Izazov je da pronađemo nove načine da zaposlimo milione ljudi i preobratimo svakog pojedinca u borca za čist vazduh i pitku vodu - istakao je Dikaprio.

- Moramo zahtijevati da političari prihvate klimatske promjene i habro se obavežu da se bore protiv njih, prije nego što postane prekasno - upozorio je on.

Oblasti na koje su grantovi usmjereni uključuju Somaliju, Keniju, Amazoniju i SAD.

Prošle godine glumac je imao sastanak sa Donaldom Trampom, s kojim je razgovarao o klimatskim promjenama i tome kako "zeleni" poslovi mogu da podstaknu ekonomiju SAD.

Izvor: Agencije