latinica  ћирилица
20/09/2017 |  20:09 ⇒ 21/09/2017 | 08:54 | Autor: RTRS

Podrška primjeni globalne strategije borbe protiv terorizma

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je tokom obraćanja na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku, da će BiH nastaviti da daje doprinos punoj implementaciji Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma, kao i aktivnostima Komiteta za borbu protiv terorizma.
Dragan Čović u UN - Foto: RTRS
Dragan Čović u UNFoto: RTRS

Čović je posebno pozdravio napore koje u jačanju antiterorističkih kapaciteta UN preduzima generalni sekretar Antonio Guteres, kao i utemeljenje nove Kancelarije za borbu protiv terorizma.

On je poručio da je BiH spremna da kontinuirano jača saradnju na regionalnim, subregionalnom i međunarodnom nivou, posebno u područjima prikupljanja i razmjene informacija.

- Kao članica Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države nastavićemo pomagati napore Koalicije da se čitave ljudske zajednice oslobode i oporave od patnji i štete koju sa sobom nosi Islamska država i njena globalna mreža" - rekao je Čović.

Istakao je da se BiH zalaže za punu implementaciju svih rezolucija Savjeta bezbjednosti koje za cilj imaju da se lica koja učestvuju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkih djela dovedu pred lice pravde.

- Terorizam je, nesumnjivo, najveće zlo današnjeg trenutka, u oblicima i jačini da predstavlja najveću prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti. Destruktivne sile uvijek imaju duboke korijene i mnogo različitih lica, ali nijedno opravdanje za njihovo postojanje - rekao je Čović.

On se založio i za razoružavanje i neproliferaciju oružja za masovno uništavanje, ističući da je to preduslov za globalni mir i bezbjednost kojima svi teže.

- U tom kontekstu, BiH se pridružuje strogoj osudi nuklearnih testiranja koje je provela Sjeverna Koreja. Takođe, pozivamo NDR Koreju da, bez odgađanja, u cijelosti i bezuslovno, pristupi ispunjenju svojih obveza prema svim relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN - rekao je on.

Naglasio je da BiH danas čini sve da ubrza svoj put tamo gdje istinski i pripada, u okrilje snažne evropske porodice čije vrijednosti dijeli.

- Reformski i ostali procesi koje u tu svrhu provodimo, nisu uvijek jednostavni ni lagani, ali ih doživljavamo kao jedinstvenu šansu da ubrzanim korakom postignemo što veću usaglašenost našeg privrednog, socijalnog i institucionalnog stepena razvoja sa onim što nas sutra očekuje u Evropskoj uniji - dodao je on.

Izvor: SRNA