latinica  ћирилица
20/09/2017 |  20:17 | Autor: RTRS

Savjet RAK-a nije razmatrao žalbe RTRS-a

Savjet RAK-a danas, u Sarajevu, nije razmatrao žalbe RTRS-a, jer je sjednica otkazana, zbog nedostatka kvoruma. Na dnevnom redu bile su dvije žalbe RTRS-a, među kojima i ona protiv prvostepenog rješenja Agencije, koja je tražila da Radio-televizija Repubčike Srpske ustupi svoju imovinu trećim licima bez naknade.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta RAK-a Plamenko Čustović očekuje da će sjednica biti održana krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. Na naše pitanje zašto žalba nije riješena u zakonskom roku od 30 dana, Čustović je rekao da zakonski rok ne postoji i da sjednice Savjeta u julu i avgustu nisu održavane.

Poslovodni odbor RTRS-a, reagujući na ovu izjavu, podsjetio je na član 47 stav 1 Zakona o komunikacijama, u kojem je navedeno da "Pri odlučivanju o žalbama protiv odluka generalnog direktora, Vijeće Agencije radi prema Zakonu o upravnom postupku BiH i u cijelosti preispituje odluke protiv kojih je podnesena žalba"

Prema članu 235. stav 1. Zakona o upravnom postupku BiH: "Rješenje po žalbi mora se donijeti i dostaviti stranci što prije, a najkasnije u roku od 30 dana računajući od dana predaje žalbe, ako posebnim propisom nije određen kraći rok".