latinica  ћирилица
21/09/2017 |  10:47 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Policija hapsi - katalonske vlasti čekaju referendum (VIDEO)

Upadi španske policije u institucije Katalonije, hapšenja i zapljena glasačkih listića pred najavljeni referendunm, izazvali su žestoka reagovanja katalonskih zagovornika nezavisnosti.
Katalonija- sukob policije i demonstranata (foto:La Vanguardia / YouTube) -
Katalonija- sukob policije i demonstranata (foto:La Vanguardia / YouTube)

Španska policija je tokom proteklih dana upala u kancelarije katalonske pokrajinske Vlade i uhapsila tamošnje funkcionere kako bi bile obustavljene pripreme za referendum o nezavisnosti te najbogatije španske regije.

Politički vrh Katalonije ocjenjuje da je tim potezom Madrid suspendovao katalonsku autonomiju.

Demonstranti su se okupili ispred kancelarije pokrajinske Vlade u centru Barselone, mašući crveno-žutim katalonskim zastavama, uz povike: "Okupacione snage, napolje iz Katalonije!" i "Gdje je Evropa?".

"Španska država suspendovala je autonomiju Katalonije i uspostavila vanredno stanje", poručuje katalonski predsjednik Karles Pudždemon u televizijskom obraćanju.

On tvrdi da će, bez obzira na sve, Katalonci izaći u velikom broju i glasati na referendumu 1. oktobra o otcjepljenju te španske autonomne pokrajine od Madrida.

Policija je upala u kancelarije ministarstava ekonomije, unutrašnjih i spoljnih poslova, socijalnih pitanja, te telekomunikacija i poreznih odjeljenja, prenose lokalni mediji.

Novi protest danas u podne

Građanska grupa koja se zalaže za nezavisnost španskog regiona Katalonije pozvala je građane da danas u podne počnu dugotrajne ulične proteste povodom akcije španskih vlasti protiv planiranog referenduma o osamostaljenju.

Katalonska nacionalna skupština uputila je poziv nakon što je španska policija uhapsila najmanje 12 ljudi, uglavnom regionalnih katalonskih zvaničnika osumnjičenih da su učestvovali u pripremama referenduma.

Grupa je pozvala građane da se u podne okupe ispred zgrade regionalnog suda i da ponesu šatore, prenio je AP.

Portparol ove organizacije Adrija Alsina izjavila je da će demonstranti ostati na ulici sve dok "svi zatvorenici ne budu oslobođeni".

Izvor: Srna