latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:14 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Novi šef misije OEBS u BiH, Brus Berton razgovarao sa Dodikom i Čubrilovićem

Srpska je posvećena miru i stabilnosti, u potpunosti privržena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je proteklih godina devastiran na štetu Republike Srpske izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon sastanka sa novoimenovanim šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom.
Dodik i Berton - Foto: SRNA
Dodik i BertonFoto: SRNA

Dodik je rekao da je Srpska svih prethodnih godina ostvarivala odličnu saradnju sa OEBS-om i izrazio nadu da će i u mandatu novog ambasadora ta saradnja biti nastavljena.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o obrazovnom sistemu, funkcionisanju pravosudnih institucija, slobodi govora, kao i predstojećim izborima, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Čubrilović: Vladajuća koalicija u Srpskoj je dodatno ojačana

Sa novoimenovanim šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom i šefom banjalučke kancelarije te organizacije Dmitrijem Јordanidijem, u odvojenom susretu razgovarao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Predsjednik Narodne skupštine je naglasio da su sve institucije Srpske stabilne i da nesmetano funkcionišu i sprovode volju građana iskazanu na demokratskim izborima.

Tokom sastanka Čubrilović je ocijenio da je vladajuća koalicija u Srpskoj dodatno ojačana, što se, kako je naveo, ne bi moglo reći za nivo zajedničkih organa u BiH.

"U njima više ne postoji jasna pozicija, a manjinski Savjet ministara BiH teško funkcioniše u okolnostima kada nema podršku u Parlamentarnoj skupštini", rekao je Čubrilović.

Govoreći o održavanju prethodne sjednice Narodne skupštine Srpske, Čubrilović je rekao da je sve urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da demokratski izabrana skupštinska većina nije dozvolila manjini da blokira rad najvišeg zakonodavnog organa vlasti Srpske.

Izvor: SRNA