latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:44 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Obilježen Dan prijedorskih brigada (VIDEO)

Nekadašnji pripadnici 43. Prijedorske motorizovane brigade, 5. Kozarske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova obilježili su danas Dan prijedorskih brigada.
Prijedor - Polaganje vijenaca na spomenik "Za krst časni" - Foto: SRNA
Prijedor - Polaganje vijenaca na spomenik "Za krst časni"Foto: SRNA

Obilježavanje ovog značajnog datuma za Prijedor počelo je služenjem parastosa palim borcima, a potom su vijence na spomenik "Za krst časni" položili predstavnici brojnih delegacija. Na ratnom putu od osnivanja ovih brigada prije 26 godina poginuo je 641 pripadnik ovih jedinica Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je riječ o jednim od najelitnijih i najcjenjenijih jedinica Vojske Republike Srpske.

Savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica je rekao da je značaj ovih brigada u minulim ratu bio ogroman jer su dale veliki doprinos stvaranju Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš je naglasio da Prijedor ne zaboravlja porodice poginulih boraca i da će nastaviti da brine o njima.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević je podsjetio da je kroz ove brigade tokom rata prošlo 17.200 boraca iz Prijedora, koji su se borili na 32 ratišta da bi na kraju završili u odbrani svoga grada 12. oktobra 1995. godine.

Nakon polaganja vijenaca, delegacije su obišle i spomen-sobu u Kasarni "Žarko Zgonjanin" posvećenu ovim jedinicama.

Izvor: SRNA